Ivo Josipović, predsjednik stranke "Naprijed Hrvatska" emisiji "Intervju tjedna" potvrdio je najnovija nagađanja o njegovom povratku u SDP a govorio je i o razlozima propasti pregovora s GLAS-om.

Kazao je da se s gospođom Mrak-Taritaš oko mnogo toga u razgovorima usuglasio, ali je stalo oko toga "koliko će zajednička stranka u sebi imati socijaldemokratskog, a koliko liberalnog".

- Kolege iz GLAS-a inzistirale su da brend bude liberalni, a mi smo ipak za socijaldemokraciju - kazao je Josipović.

Dodao je da su, čuvši za razgovore s GLAS-om u "SDP-u prepoznali potrebu ujedinjavanja" te ga je osobno kontaktirao Davor Bernardić.

Odgovarajući na komentar da "iz SDP-a u posljednje vrijeme članovi izlaze zbog nezadovoljstva u stranci, a Josipović se ondje vratio", kazao je da treba prepoznati odgovornost trenutka.

- Postoje prioriteti u politici. Kada sam odlazio iz SDP-a bio sam nezadovoljan. Bez zluradosti moram reći da sve ono što sam govorio tada kao problem SDP-a obistinilo se i to je glavni uzrok sadašnjeg teškog stanja u toj stranci. Tada je to bio moj motiv. No danas mislim da postoje prioriteti u politici, a ljudi koji žele biti odgovorni moraju te prioritete prepoznati - rekao je.

Vjeruje da u SDP-u ima još potencijala.

- Danas ući u SDP ne znači ući u vlast i mogućnost da nešto ostvarite, nego da se odlučite na ozbiljan napor jačanja socijaldemokracije. Prepoznajem da u SDP-u ima potencijala i želim sudjelovati u tome - kazao je i dodao kako vjeruje da će većina članova stranke "Naprijed Hrvatska, od njih 1.100, ići u SDP.

Istaknuo je također da je legitimno u strankama postaviti pitanje odgovornosti predsjednika u čemu mnogi vide i ključni razlog njegovog povratka u SDP.

- No, treba se držati statuta. Gospodin Bernardić je izložen neprestanoj paljbi, i prije nego što je izabran. Nije lako plivati u takvim okolnostima - kazao je.

Odgovarajući na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi rekao je kako uspjeha na predsjedničkim izborima nema bez ozbiljne infrastrukture.

- Bez ozbiljne infrastrukture nema uspjeha na predsjedničkim izborima - istaknuo je te dodao kako sumnja da se ljevica može dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata.

Osvrnuo se i na svoj prvi predsjednički mandat.

- U mom mandatu Hrvatska je ušla u EU, započela oštro borba protiv korupcije. Predsjednik Srbije je došao u Hrvatsku i poklonio se na Ovčari - rekao je Josipović.


M.M.