Nakon trosatne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su razmatrana i prihvaćena izvješća hrvatskih sigurnosnih službi za 2018., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je novinarima kako vjeruje da će s vodstvom OSA-e razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju islamske ekstremiste u BiH.

-Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u BiH, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sugovornika, a to je OSA, meni kao ravnatelju SOA-e sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti, izjavio je Markić novinarima.

Po njegovim riječima, na dan kada je izašla u javnost informacija o navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo je s ravnateljem OSA-e na skupu kojem je tema bila borba protiv terorizma.

-Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju, kazao je Markić, prenosi Fena.

 Odbacio je optužbe prema kojima je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne islamiste.

-Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a, istaknuo je.

Osvrnuo se i na konkretne detalje.

-Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome, rekao je.

Istaknuo je da su taj predmet spremni i deklasificirati.

-Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati, ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH, rekao je negirajući optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju ili, ako odbiju, prijetila izgonom iz Hrvatske.

Kazao je kako se neće sastati s ministrom Mektićem, koji se nalazi u Zagrebu zbog zdravstvenih problema.

-Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u BiH. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti, poručio je.

Dodao je kako ga zabrinjava povratak onih koji su ratovali s ISIL-om jer, kako je rekao, čim je netko bio na ratištu i vojno djelovao, a priori postoji opasnost. Što se brojki tiče, u SOA-i procjenjuju da je bilo oko tisuću odlazaka.

-Možda se vratilo oko 35 posto, 30 posto je možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati provjeriti s partnerima, dodao je.

S obzirom na nedavni teroristički napad na Novom Zelandu, ocjenio je kako nema straha od radikalnog desnog ekstremizma u Republici Hrvatskoj.

-Ne, vjerujem da ta scena kod nas nije razvijena, ali kada gledamo smjernice rada službe, to je jedna od stavki, poručio je.

U vezi informacija da je ubojica s Novog Zelanda boravio u Hrvatskoj, kazao je da hrvatske službe surađuju s novozelandskim.

-Odmah smo počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti, pojasnio je Markić.

Ostojić: Onaj tko ne da argumente ima ozbiljan problem

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja na koja su dobili konkretne odgovore te da su zadovoljni dobivenim informacijama.

Komentirajući aferu o vrbovanju selefija, Ostojić je ustvrdio kako se radi o konstrukcijama iskorištenim za dnevno-političke potrebe u BiH.

-Markić je bio vrlo precizan i rekao je da još nije dobio odgovor od partnerske službe, prema tome, ne mogu komentirati nešto što trenutno ne postoji. Što se tiče odgovora koje smo dobili sve je točno rečeno. Onaj tko ne da argumente ima ozbiljan problem, istaknuo je.

 

M.M.