Jedan od najdugovječnijih HDZ-ovaca koji je odigrao ključnu ulogu u dovođenju Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, bivši predsjednik Sabora i aktualni Plenkovićev savjetnik, Vladimir Šeks, gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao aktualne političke teme.

-Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nije u deset godina ''kiksao'' ama baš ni u čemu. Ni u jednoj strateškoj odluci ni promišljanju. Vodio je ispravnu politiku koja je dovela do stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske. Nije bilo sve savršeno, ali što se tiče unutrašnje politike, tu je bilo velikih propusta i promašaja, posebno u ostvarivanju pravne države, borbe protiv korupcije, kriminala, socijalne pravde – to je već druga stvar, istaknuo je Šeks govoreći od deset prvih godina HDZ-a.

Osvrnuo se i na eru Andreja Plenkovića.

-Postoji tri vrste optuživača Andreja Plenkovića i njegove politike. Prvi koji ga optužuju da je oštro skrenuo kurs HDZ-ovskog broda u lijevo. To ne stoji, optužuju ga oni koji bi željeli da vodi Vladu i HDZ prema desnim pozicijama, rekao je Šeks za Dnevnik Nove TV.

Ustvrdio je i koji su to krugovi.

-Oni koji su situirani izvan HDZ-a. Suverenisti, Neovisni za Hrvatsku, Hrast. Itd., rekao je.

Osvrnuo se i na krugove unutar HDZ-a koji kritiziraju Plenkovića.

-Ovi koji liju krokodilske suze. koji žele da HDZ skrene na desni kurs nisu u pravu, jer Plenković vodi stranku u promijenjenim okolnostima s Tuđmanovom doktrinom i filozofijom. To su oni izvan HDZ-a. Oni u HDZ-u koji također upućuju prijekore predsjedniku Plenkoviću da je skrenuo stranku lijevo i da je eutanazirao desnicu, nisu u pravu, jer stranka ide kao središnja narodnjačka stranka desnoga centra, rekao je.

Vjeruje kako će situacija na parlamentarnim izborima biti drugačija.

- Kakva će biti situacija, na idućim parlamentarnim, predsjedničkim, lokalnim izborima, to su sasvim druge pozicije. Ne bježim od toga da HDZ nije polučio očekivani rezultat. Ali puno je razloga zašto je to tako. Ali sigurno ni jedan od tih razloga nije bio da je HDZ-u brod skrenuo u lijevo, ocijenio je.

Osvrnuo se i na kandidature Davora Ive Stiera i Mira Kovača na mjesto predsjednika HDZ-a.

-Nema posljedica. Ovo je demokracija. Nema nikakvih kažnjavanja. Ivo Stier i Miro Kovač su navijestili da će se na idućim izborima kandidirati za predsjednika stranke. Sretno im bilo, rekao je Šeks.

Osvrnuo se i na događanja u HDZ-u nakon debakla na Europskim izborima te ustvrdio kako nije bilo opstrukcije iz vrha HDZ-a.

-Ne mogu s ove pozicije o tome govoriti. Ako se analizama utvrdi da su neki dijelovi HDZ-a osjetno podbacili, da je uzrok ili opstrukcija, nemar ili indolentnost, jasno je da se tamo moraju dogoditi promjene, istaknuo je Šeks, te dodao kako misli da nije bilo opstrukcije iz Vrha HDZ-a.

Otvoreno je kazao kako nema nikakvih indicija niti dokaza da bi Milijan Brkić mogao biti "crni labud".

-Ne mogu na takav način o tome. Nemoguće je na takva pitanja dati odgovore s da ili ne. Nemam nikakvih dokaza, indicija, prava optuživati ili sumnjičiti bilo koga, pa ni Milijana Brkića, zamjenika predsjednika da je sudjelovao u opstrukciji, rekao je.

Ipak, vjeruje da rezultat europskih izbora nije ranio Andreja Plenkovića.

-Sigurno mu nije ugodno. Očekivao je kao i svi mi pet mandata. Traži i razmišlja o svim mogućim uzrocima zašto je došlo do tog podbačaja - istaknuo je.

Dao je nagovjestiti kako ipak postoji mogućnost da predsjednica odustane od utrke za novi mandat.

-Ne bih ulazio u takve spekulacije. Sumnjam da je to realno. Moguće je, priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitirati - kazao je.

Očekuje da će desnica i ljevica imati svoje kandidate na predsjedničkim izborima.

-Ne očekujte od mene da sad javno govorim o preferencama aktualne predsjednice što ona kani. Vjerujem da će kandidat udružene ljevice na predstojećim izborima biti Zoran Milanović, da će desnica isto pronaći jednog kandidata. Hoće li to biti Škoro, vjerujem da će se i aktualna predsjednica kandidirati. Mislim da će pobijediti ako se kandidira.

Ne smatra da je Plenkovićevo forsiranje Karla Resslera pogreška.

-Nikako nije greška. Plenković je s pravom dao prednost mladim obrazovanim ljudima. Među njima je i Karlo Ressler, koji ima respektabilno političko iskustvo, što se pokazalo i na izborima gdje je dobio fenomenalni rezultat, zaključio je.

 

R.H.