Niz afera u kojima se našao ministar Lovre Kuščević "uzburkalo" je duhove na hrvatskoj političkoj sceni. Dok oporbeni SDP bezuvjetno traži Kuščevićev odlazak, sve napetije postaje u vladajućoj koaliciji ali i u samom HDZ-u.

Manji koalicijski partner HNS je najavio kako je moguć njihov izlazak iz vlasti, dok im je premijer Andrej Plenković oštro poručio kako na sve može pristati ali na ucjene nikako.

Sastanak čelnika vladajuće koalicije je slijedi idući tjedan, a na njemu će biti poznato hoće li Andrej Plenković uspjeti obraniti poziciju ministra uprave Lovre Kuščevića, jednako kao što je ranije obranio poziciju ministrice Gabrijele Žalac.

Iz HSLS-a također neslužbeno poručuju kako će biti za odlazak ministra Kuščevića. Čini se, međutim, da bi heterogeni klub zastupnika Milana Bandića mogao podržati ostanak Kuščevića na ministarskoj poziciji. Takav stav temelje izbjegavanjem kriza vlasti prije hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Međutim, puno je logičnije kako je u ovom slučaju riječ o pragmatizmu osobne prirode, jer je teško zamislivo da bi itko od njih, u slučaju prijevremenih izbora, u budućnosti uopće sjedio u Saboru.

SDSS-ov Milorad Pupovac već je ranije "u rukavicama" poručio kako se nada odlasku Kuščevića iz Vlade, što je i logično jer zahvaljujući poziciji koju ima Pupovac ne strahuje od prijevremenih izbora.

Zanimljiva je i objava Mostovog zastupnika Nikole Grmoje koji je ovih dana putem Facebooka poručio kako se šuška da bi HNS-ov ultimatum o odlasku ministra Kuščevića mogao i uspjeti.

-Iz onog što se šuška po saborskim hodnicima da se zaključit da će Plenković ipak na kraju morat popustit zahtjevima HNS-a i Milorada Pupovca. Ili odlazak Lovre Kuščevića ili novi izbori, napisao je Grmoja na Facebooku.

Slučaj Kuščević, obilježen nizom afera, uspio je unijeti razdor i u najuži Plenkovićev tim. Neslužbeno se naime doznaje kako je Plenkovićevo odugovlačenje oko razriješenja Lovre Kuščevića jako razljutilo šefa Sabora i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, te šefa HDZ-ovog Kluba zastupnika Branka Bačića. Spomenuti dvojac dio je starog unutarstranačkog klana kome pripadaju i Vladimir Šeks, Božidar Kalmeta i Ante Sanader ali ne i Lovro Kuščević, koji je u visoku politiku inauguriran posljednjih godina.

- Vodstvo HDZ-a i Andrej Plenković imaju i previše problema uoči predsjedničkih i unutarstranačkih izbora te predsjedanja Hrvatske EU-om od 01. siječnja. U vladajućoj većini ključni su problemi ministar Kuščević i HNS. te nepredvidivost Kluba Milana Bandića. Nakon debakla na Europskim izborima, u stranci se rasplamsala prava klanovska bitka koja je za sada izrodila dva kandidata za mogućeg Plenkovićevog nasljednika - Davora Ivu Stiera i Miru Kovača. Ništa od toga Plenkoviću ne ide u prilog. On želi stabilnost vladajuće većine i mirno predsjedanje EU-om što bi na proljeće pokušao pretvoriti u još jedan mandat na čelu HDZ-a. Stoga je sasvim logično očekivati da će ostavka ministra Kuščevića "prelomiti situaciju" i vratiti stanje unutar vladajuće većine u normalu. Klan okupljen oko Šeksa, Jandrokovića, Kalmete, Sanadera i Bačića u toj bi situaciji mogao dati Kuščevićevog nasljednika te tako dodatno ojačati svoju poziciju u stranci, ali i oslabiti pritiske na Andreja Plenkovića - smatra izvor blizak vrhu HDZ-a.

 

Josip Zdunić