Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak kako je Hrvatska prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini te kako BiH treba pokazati poštovanje prema Hrvatskoj.  

U izjavi za Hrvatski radio napomenula je kako je od samoga početka Hrvatska ispružila ruku suradnje BiH, no da prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta, o čemu je govorio i hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić, nisu dobra podloga za suradnju.

-Nedostatak političke vizije, rezultata u radu, gospodarskih, socijalnih i drugih programa ne možete vječito mijenjati agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnih hrvatskoga naroda, izjavila je hrvatska predsjednica.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, u petak navečer, reagirali su priopćenjem i dodatno pojasnili ovu izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o nametnutom hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

-Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije samo etnički, nego i politički predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine u duhu Ustava, te zbog toga mora biti izabran većinskom voljom upravo hrvatskog naroda. Gospodin Komšić nije izabran većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH i personifikacija je preglasavanja Hrvata. Od njega se ne može očekivati zalaganje za jednakopravnost Hrvata kojima je nametnut, a očito ni bilo kakav napor na tragu poboljšanja međudržavnih odnosa, stoji u pojašnjenju Ureda predsjednice RH poslanom Hini.

 

M.M.