I ove, kao i prethodne godine, alkarski vojvoda Boško Ramljak izrekao je, na otvaranju 304. Sinjske alke, vrlo dojmljiv govor koji prenosimo u cijelosti.

"Sinju grade, zlatni buzdovane,
od starine junački megdane!
U tebi se legu sokolovi,
Cetinjani, mladi vitezovi.
Biokovo nije bez oblaka ni cetina bez mlada junaka"

Ponosni narode junačkoga Sinja i Cetinske krajine, dragi i poštovani gosti, okupili smo se danas po 304. put na putu što vodi od staroga mosta prema drevnome gradu, alkari vitezovi na vilovitim konjima i alkarski momci zlatom okovani starim oružjem opasani, da upriličimo vitešku igru Alku, u vječnu čast, slavu i zahvalu pradjedovima i nebeskoj majci Čudotvornoj gospi Sinjskoj, pod čijim zagovorom i zaštitom naši pradjedovi obraniše slobodu od silovitog i mnogobrojnijeg neprijatelja 14. na 15. kolovoza godine gospodnje 1715. U čast tom čudesnom događaju sinjani okruniše zlatnom krunom majku od milosti i utemeljiše vitešku igru Sinjsku alku i od tada do danas održavaju neprestano alkarska nadmetanja i krasi ih trajni naziv vitezova Gospe Sinjske.

I ove se godine prva nedjelja u kolovozu, kada se tradicionalno održava Sinjska Alka, preklapa sa Olujom. Točno na današnji dan prije 24 godine prema zapovijedi prvog predsjednika RH, doktora Franje Tuđmana hrvatske je vojska i policija pokrenule stratešku operaciju i u naredna četiri dana zauvijek su oslobodile, ne samo kraljevski grad Knin - nego i sva do tada okupirana područja republike Hrvatske. Zato ću i ove godine odmah na početku u ime svih pozdraviti i zahvaliti svim obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, svim hrvatskim  braniteljima i osloboditeljima – sudionicima veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja.

Iznimno sam ponosan na veliki broj članova VAD-a koji su sudjelovali u Oluji, a posebno na činjenicu  da su svi moji časni prethodnici - alkarski vojvode od devedesetih godina do danas odreda bili hrvatski dragovoljci i sudionici Oluje.

Dozvolite mi da i sve njih posebno pozdravim i zahvalim na  doprinosu u obrani i oslobađanju Hrvatske - ali isto tako i na nemjerljivom doprinosu u očuvanju i napretku naše Alke.

Želio bih da se danas s velikim pijetetom sjetimo alkarskog momka i ratnog pripadnika IV. gardijske brigade Stipe Vučića, koji nas je u veljači ove godine prerano napustio. 

U Domovinskom ratu stasao je hrvatski vojnik čije vojno znanje, vještine i iskustvo respektiraju najobučeniji vojnici svijeta.

Zato koristim priliku pozdraviti i sve sadašnje pripadnice i pripadnike HV ma gdje bili, čestitam im što su dostojni nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Posebno pozdravljam sve one koji su sada u mirovnim operacijama širom svijeta.

Na poseban način, uz poruke snažne potpore njegovoj obitelji, prisjetimo se nedavno poginulog pripadnika elitne postrojbe Hrvatske vojske, Josipa Briškog. Vječna mu hvala i slava za sve što je napravio za HV i Republiku Hrvatsku.      

Dragi gosti, u ime postrojenih alkara i alkarskih momaka, svih članova VAD-a, građana grada Sinja i Cetinskog kraja i u svoje osobno ime - želim Vam iskrenu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem Sinju.

Velika mi je čast srdačno pozdraviti našu pokroviteljicu kojoj zahvaljujem što je svake godine tu s nama, predsjednicu RH i vrhovnu zapovjednicu OSRH, gospođu Kolindu Grabar Kitarović. 

Pozdravljam i zahvaljujem na prijateljskom razumijevanju Alke predsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Gordanu Jandrokoviću.

Pozdravljam i zahvaljujem na snažnoj potpori Alci, predsjedniku hrvatske vlade gospodinu Andreju Plenkoviću i hvala Vam na neizmjernom angažmanu da se alka napokon uvrsti u državni proračun.

Pozdravljam supresedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Pozdravljam pptpredsjednike Hrvatskog sabora akademika Željka Rajnera, ratnog zapovjednika Milijana Brkića i Božu Petrova.

Pozdravljam preuzvišenog monsinjora splitsko makarskog nadbiskupa i metropolitu Marina Barišića,

Pozdravljam sve ministre u Vladi RH, a poseban pozdrav upućujem: potpredsjedniku vlade RH i ministru obrane, ratnom zapovjedniku, general-bojniku Damiru Krstičeviću,

Potpredsjedniku vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću,

ministru hrvatskih branitelja, ratnom zapovjedniku, brigadnom generalu Tomislavu Medvedu.

Posebno pozdravljam i gradonačelnika hrvatske metropole glavnog grada svih Hrvata, osvjedočenog prijatelja Sinja i Cetinske krajine i velikog podupiratelja Alke - gospodina Milana Bandića.

Srdačan pozdrav svim generalima i admiralima i svim pripadnicima oružanih snaga RH, Hrvatske vojske i policije – na čelu s našim ratnim zapovjednikom načelnikom glavnog stožera HV generalom zbora Mirkom Šundovom,

Poseban pozdrav vojnom zapovjedniku Sinja bojniku Draženu Mazalinu.

Pozdravljam mnogo poštovanog provincijala franjevačke provincije presvetog otkupitelja fra Marka Mršu,

našeg poštovanog gvardijana svetišta Čudotvorne gospe sinjske fra Antu Čovu,

dekana cetinskog dekanata don Stipu Ljubasa,

župnika župe Sinj fra Pericu Maslaća.

Poseban pozdrav svim franjevcima i časnim sestrama. Veliko Vam hvala za stoljetno očuvanje žive vjere i ustrajno čuvanje neraskidive veze naše zaštitnice čudotvorne Gospe Sinjske i Sinjske alke.

Pozdravljam sve veleposlanike akreditirane u RH (dear ambassadors welcome).

Pozdravljam sve saborske zastupnike na čelu sa zastupnicima iz Sinja Mira Bulja i Trilja Ivana Šipića.

Pozdravljam sve župane na čelu sa splitsko dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom,

Pozdravljam sve gradonačelnike i načelnike općina na čelu s našom gradonačelnicom sinja Kristinom Križanac.

Posebno pozdravljam gradonačelnika grada heroja Vukovara Ivana Penavu.

Pozdravljam sve predsjednike i predstavnike političkih stranaka kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Pozdravljam sve povijesne postrojbe na čelu s Kliškim Uskocima, Poljičanima, Šibenskom gradskom stražom, trkom na prstenac iz Barbana u Istri, Kumpanijama iz Smokvice i Blata na Korčuli, prijateljima iz Italije sa Sardinije trka "Sartilja" i San Sepolcro.Bjelovarskim Husarima, Kravat pukovniji i svim ostalima.

Pozdravljam predsjednika VAD-a dr.Stipu Jukića, sve sadašnje i bivše članove i dužnosnike VAD i sve Vas u organizaciji alke.

Pozdravljam sve predstavnike tiskanih i elektronskih medija.

Pozdravljam sve vas koji nas gledate preko televizijskih ekrana i slušate preko radio valova u Hrvatskoj i inozemstvu. "Dear ladyes and gentlemen welcome and enyoj, thank you for coming".

Dragi prijatelji, hrvatska mladosti, posebno vi koji ste nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji odselili – iskreno se nadam samo privremeno - prisjetimo se što se točno dogodilo na današnji dan prije 24 godine.  

U rano jutro 4. kolovoza, predvođeni mudrom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, krenuli smo u akciju Oluja.

Bili smo mladi, kao sada vi ili mlađi, i bili smo opijeni snovima o slobodnoj Hrvatskoj.

Znali smo da se mnogi od nas neće vratiti- a ipak smo krenuli oslobađati Hrvatsku! U Oluji je bilo ukupno 1100 ranjenih, a od toga nas 570 teško je ranjeno. 

174 naša suborca položili su svoje živote u operaciji Oluja. Svi mi dugujemo njima i njihovim obiteljima neizmjernu i vječnu zahvalnost. Dali su najviše što su mogli za slobodu svoje Domovine, zahvaljujući njima mi danas tu slavimo.

Nitko od nas tada nije mislio na sebe, već na slobodnu i naprednu Domovinu i mlade generacije koji će u njoj uživati.

Ono što nismo ni u snu mogli zamisliti da će nakon ulaska u EU Hrvatsku zahvatiti negativni trend koji je, i to je činjenica, zahvatio i sve ostale „nove“ članice Europske unije. I da ćemo našu djecu, to najveće hrvatsko blago, mahom obrazovane djevojke i mladiće, ispraćati u Dablin ili Frankfurt.

Dragi mladi prijatelji, naša generacija, dakle generacija i vaših roditelja branila je i oslobađala Domovinu, između ostalog kako bi jednog dana Hrvatska postala punopravna članica europske unije.  U tome smo svi zajedno i uspjeli – ali nije nam ni na kraj pameti bilo da će od svih pogodnosti koje nam EU nudi, mladi Hrvati, na žalost najviše koristiti odredbu o „mobilnosti radne snage“, koje vam omogućuje iseljavanje i rad u razvijenijim zemljama Europske unije.

A istovremeno naši krajevi koje smo teškom mukom obranili i oslobodili u Domovinskom ratu, ostaju prazni.

Znam da velika većina vas nije odselila zbog avanturizma, već zbog ljute potrebe.

Sigurno da prije nekoliko godina kod nas nije bilo sve idealno. Na žalost nije ni danas, iako se malo lakše dolazi do posla, još uvijek mladi teško ili nikako rješavaju stambeno pitanje.

Apsurd je da upravo zahvaljujući fondovima Europske unije, državne i lokalne vlasti grade ključne infrastrukturne i gospodarske objekte. Ali ih na žalost uglavnom grade strani radnici!

Za naše hotele i restorane uvozi se hrana iz cijelog svijeta, a ne proizvode se u Slavoniji, Lici, Gorskom Kotaru i Zagori- koji se iseljavaju.

Poštovana i draga hrvatska mladosti na privremenom radu širom svijeta i oni koji o odlasku razmišljate, kao dva puta ranjeni hrvatski branitelj u ime svih onih koji su je branili i oslobodili preklinjem vas: 
- da nikada ne prestanete razmišljati o povratku u svoju Hrvatsku, za koju su živote položili njezini najbolji sinovi!
- i da se vratite prije nego vam djeca postanu stranci, čim prije budete mogli, na radost svojih roditelja, bližnjih i svih nas!
A na nama svima je da ponovo nađemo u sebi vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata i da svi zajedno, domovinska i iseljena Hrvatska učinimo sve potrebno da napravimo državu blagostanja u koju će se doseljavati, a ne iz nje iseljavati.
Zato podržimo sve poteze koji vode blagostanju naše Domovine.

Alkari zapovijedam vam gađajte u sridu, za našu Domovinu Hrvatsku, za naše mlade, za naše zajedništvo, slogu i prosperitet našeg hrvatskog naroda i svih građana RH.

Alkarski momci zapovijedam vam gordo i ponosno držanje dostojno pradjedova.

"Zahvaljujte, od Sinja junaci,

brez pristanka Isusovoj Majci,
kojano vas od Turak’ obrani!
I da ste mi zdravi, Cetinjani!"
Proglašavam 304. Sinjsku alku otvorenom", kazao je u pozdravnom govoru alkarski vojvoda Boško Ramljak.

 

M.M.