Prošlog tjedna mediji su objavili, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio da je od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović osobno tražio da u javnoj komunikaciji manje koristi izraz velikosrpska agresija, a zauzvrat je obećao pomoć oko traženja više od tisuću osoba nestalih u toj istoj velikosrpskoj agresiji.

Nečuven je to pokušaj političkog bezobrazluka u kojem gubitnička strana propisuje postupanje ratnom pobjedniku, uz nastavak skrivanja sudbine nestalih.

Nakon takvog istupa, slučajno ili ne, događaju se dva incidenta, odnosno napadi na goste kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama, gdje su napadnuti gosti dok su navodno gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Za jedne to je obični sukob razularenih navijačkih skupina, za druge incident kakvih svakodnevno viđamo po kafićima. Oni treći na sve gledaju opreznije i pitaju se - je li moguće da je incident naručen iz Beograda?

Zagovornici takvih teza upozoravaju na suradnju određenih ekstremnih navijačkih skupina iz Hrvatske s onima u Beogradu, prisjećajući se tuče koju je jedna skupina hrvatskih državljana, za novac, izazvala u ogledu između Partizana i Crvene zvezde.

-Policija i hrvatske institucije trebaju utvrditi postoji li ta mogućnost, što ne treba isključiti jer je očito kako se incidenti u Uzdolju i Đevrskama sad koriste za političke operacije, upozorava jedan bivši policajac koji jako dobro poznaje suradnju među navijačkim skupinama.

Da bi u tome moglo biti istine, pokazuju i koordinirani istupi i prijetnje Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića koji je otišao toliko daleko da je u ovom navijačkom incidentu pokušao pronaći opravdanje za srpsku pobunu 1991., a samim tim i za velikosrpsku agresiju.

Internetom kolaju i tvrdnje prema kojima je vlasnik kafića u Uzdolju 1991., prema jednoj interpretaciji. navodno bio čuvar u kninskom zatvoru, prema drugoj prijateljevao sa zloglasnim kapetanom Draganom, a prema trećoj u Beogradu se naslikavao ispred grafita koji veličaju Delije – to je stvar koju trebaju rješavati hrvatski organi reda.

Što je od svega toga točno, što spada u sferu prekršaja, što kaznenog djela, što ratnog zločina, što u sferu subverzivnog ponašanja uperenog protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske, trebaju utvrditi policija i ostale hrvatske institucije.

 

H. Krmpotić