Iznenadni i vrlo čudni "incidenti" kraj Knina i Rijeke te komentari predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj, kao i izjave srbijanskih čelnika, potakli su javnost da pod povećalo stavi obavještajno i vanjskopolitičko djelovanje Srbije u Hrvatskoj, što su svakako potencijalni problemi za nacionalnu sigurnost.

Napetu situaciju s elementima vanjske sigurnosne ugroze, za portal Direktno je komentirao saborski zastupnik i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, koji je svojedobno bio ravnatelj HIS-a.

-Neke detalje mi je teško komentirati, ali je već općepoznato da Srbija vodi jednu takvu politiku. Činjenica je da su Srbija, Kosovo i BiH s jedne strane okružene članicama NATO-a, a s druge strane Europskom unijom. Prema tome, Srbi su u enklavi ta dva saveza i jasna je stvar da se oni iz toga pokušavaju iščupati, rekao je Tuđman.

Pojašnjava da Srbi vode dvoličnu politiku kako bi što više izvukli zbog priznavanja Kosova.

-Kad se radi o građanima Republike Srbije, oni vode neku vrstu dvolične politike. Srbija ima status promatrača u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, čak sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama... Tvrde da zbog toga imaju jače veze sa Europskom unijom nego s Rusijom. To je jedna konfuzna politika kojom pokušavaju 'iskamčiti' što više za svoje interese, dodaje Tuđman.

Smatra da incidente kojima svjedočimo u medijima  i u koje su uključeni Srbi u Hrvatskoj možemo smatrati 'pojedinačnim posljedicama zadanih okvira'.

-Trguju... Žele što veću cijenu za priznavanje Kosova. Jasno je da im onda odgovara destabilizacija regije i prebacivanja odgovornosti na susjede. Tu je Hrvatska u prvom redu jer je članica oba saveza . Postoje nekakvi zadani okviri koji su dugoročniji od pojedinačnih posljedica, a posljedice se javljaju kao dio te igre, zaključio je Tuđman.

Podsjetimo, portal Direktno je ekskluzivno objavio kako su nedavni incidenti u Istri i Rijeci povezani s Konzulatom Republike Srbije u Rijeci. Na čelu tog konzulata nalazi se Goran Petrović, bivši šef srbijanske tajne službe BIA-e.

Navodna žrtva, Dobrivoj Arsić, kao polaznik JNA akademije imo je predmet psihološko ratovanje i specijalni rat te je vrlo upućen u operacije tipa "Labrador" ili "Opera" kakvima smo svjedočili početkom 90-ih godina. Također, valja obratiti pažnju i na novinara, odnosno novinarku koja je prva objavila članak o navodnom napadu u Novom listu– Slavicu Klevu, koja svoje djevojačko prezime krije kao zmija noge; naime, ona je kći (također Srbina), Živorada "Žike" Pejovića, pukovnika bivše Kontraobavještajne službe (KOS) te zastavnika JNA koji je službovao u Rijeci.

Podsjećanja radi, BIA je svojedobno bila uključena i u pokušaj kreiranja kaosa u Makedoniji, ali i Crnoj Gori, a izgleda kako "sličan scenarij" pokušavaju primjeniti i u Hrvatskoj.

 

R. Horvat