U povodu 100. godišnjice zauzimanja Rijeke od strane paravojnih jedinica Gabriela D'Annunziju u Trstu je svečano otkrivena njegova skulptura. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije je osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu i talijanskom veleposlaniku uručilo prosvjednu notu. 

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, stoji, među ostalim, u priopćenu MVEP-a.

Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su u srijedu talijansku zastavu. Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave u 6.45 reagirala i uklonila zastavu. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš kao i zastava na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju.

Ispred Guvernerove palače policija je zatekla dvojicu talijanskih državljana u dobi od 19 i 20 godina s manjom zastavom Kraljevine Italije. Obojica su privedena i prekršajno sankcionirana, objavila je policija. Tijekom četvrtka uhićena su još dvojica talijanskih državljana, u dobi od 55 i 19 godina, priopćila je policija.

Policija je u četvrtak objavila da su još petorica Talijana sletjela u zračnu luku na Krku i zabranila im je ulazak u Hrvatsku. I kod njih su pronađene majice, razglednice i drugi predmeti s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjima u Rijeci. Riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine koje su sletjele s dva manja zrakoplova.

Fotografiju zastava izvješenih na Guvernerovoj palači objavio je na Twitteru novinar Cristiano Puglisi. Na svom blogu objavio je priopćenje "misteriozne skupine Gli Idraulici (Vodoinstalateri)" u kojem tvrde da su "na stotu godišnjicu akcije u Rijeci željeli dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske vlade koje ne štite nacionalne interese". Objašnjavaju da se to odnosi na vlade Francesca Saveija Nittija iz doba Kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te na današnju Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite.

 

M.M.