Ivan Račan strateg izborne kampanje izabranog predsjednika Zorana Milanovića u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije komentirao je tehnike i strategije tijekom predsjedničke kampanje koje su SDP-ovog kandidata dovele do pobjede.

-Postoji nekoliko bitnih momenata, pogotovo sada kada vrtimo film unazad. Ključna stvar se desila početkom prošle godine kada predsjednica odstupa od 'Za dom spremni. Kada ona izgovara da su ju krivo savjetovali, da je pogriješila, da 'Za dom spremni' nije stari hrvatski pozdrav", istaknuo je.

Podsjetio je kako je Kolinda Grabar Kitarović nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji na vrhuncu.

-Da se vratimo malo ranije. Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu počeli smo razgovarati o kandidaturi zato što je ona tada bila najjača. Napravila je dobar posao za Hrvatsku i bila je na vrhuncu. Međutim, ima jedno staro pravilo u političkim kampanjama - manje više je nebitno kako stojite kada nema izbora, vi morate stajati najbolje na dan izbora, komentirao je Račan.

Upitan bi li Grabar-Kitarović prošla bolje da je "nastavila s ustašlukom", odgovorio je potvrdno te dodao kako mu je čudno da nakon zaokreta Andrej Plenković nije vidio da se desnica razlomila.

-Tako je. To je paradoks, ali to je tako. Nakon što je napravila zaokret, Andrej Plenković nije vidio da se desnica razlomila, kazao je.

Komentirajući gužve na biralištima u Mostaru kazao je da su to mediji malo preuveličali.

-Mediji su to malo preuveličali. U Mostaru nije izašlo puno više birača nego što inače izlazi. Možda i jesu, nikada nećemo znati, kazao je.

Istaknuo je kako je pojava Daria Juričana pokazala anarhičnost izbornog sustava.

-Pokazao je anarhičnost našeg izbornog sustava. Radio je dobru zezanciju. Ljudi ne vide budućnost u Hrvatskoj, politički sustav se teško mijenja, naravno da će građani voljeti zezanciju, rekao je.

Uvjeren je kako će Milanović i Plenković dobro surađivati.

-Optimist sam i za Hrvatsku je odnos Milanovića i Plenkovića dobar u ovom trenutku. Vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati. Plenković se u vođenju HDZ-a sudario sa svime s čime se u mogao sudariti u tom poslu. Milanović sve to vrlo dobro razumije, komentirao je Račan za N1.

Osvrnuo se i na ulogu Milana Bandića u kampanji te istaknu kako su u HDZ-u očito vjerovali da će im Bandić nešto donijeti.

-HDZ je očito mislio da Bandić može nešto donijeti. Mi smo zaključili da je to priča koja dolazi svome kraju i samo treba dočekati da to završi, rekao je.

 

M.M.