Najnovije istraživanje CRO Demoskopa, po kojem je SDP nakon dugo vremena pretekao HDZ, u vrhu HDZ-a tumače kao posljedicu Milanovićeve pobjede. Analitičari ujedno otvaraju dvojbe je li Davor Bernardić uopće kapacitet za premijera.

-Jasno je da je rast SDP-a posljedica Milanovićeve pobjede. Izabrani predsjednik RH izbio je na 1. mjesto popularnosti, no to nije pomoglo Bernardiću, koji se i dalje vrti na oko 1% podrške. Bitno je to što je predsjedniku Andreju Plenkoviću  potpora porasla na skoro 15%. Imate 15% Plenkovića i 1% Bernardića, a iduća je utakmica između njih dvojice, istaknuo je međunarodni tajnik HDZ-a i ministar policije Davor Božinović

Ministar gospodarstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat vjeruje da je istraživanje CRO Demoskopa za siječanj, po kojem je SDP pretekao HDZ, refleksija predsjedničkih izbora, pa očekuje nakon tjedan do dva “vraćanje u normalu”, odnosno da HDZ ponovno bude najjača politička opcija.

-To što se u ovom trenutku događa refleksija je netom dogođenih ili provedenih izbora. Ta će polemika, odnosno nadmudrivanje na relaciji SDP -HDZ trajati tjedan ili dva, a nakon toga će se sve opet vratiti na normalu i HDZ će ponovno biti najjača politička opcija u Hrvatskoj, izjavio je Horvat.

Skoro milijun glasova koje je osvojila Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora, Horvat pripisuje HDZ-u.

-Kada HDZ osvoji blizu milijun glasova i ako nam se nešto slično ponovi na parlamentarnim izborima neće nam biti teško izračunati koliko će to biti relativni odnos. Biti relativni pobjednik na sljedećim parlamentarnim izborima nam je strateški cilj, kazao je Horvat.

Relković: Je li Davor Bernardić zaista kapacitet za premijera?

Otvarajući dvojbu je li Davor Bernardić uopće kapacitet za premijera, politički analitičar Ivica Relković upoređuje ga s Gordanom Marasom.

- Je li Davor Bernardić zaista kapacitet za premijera, iako on kaže da je. Zagrebački SDP na čelu kojeg je Gordan Maras znan kao udarač drugih, ali postavlja se pitanje je li on ikada išta vodio usporedivo s vođenjem mega tvrtke kao što je Zagreb. Tu je SDP u problemu, govori Relković.

Kad je u pitanju Andrej Plenković, Relković pak poručuje da njegovo dokazivanje vanjskog rejtinga neće uroditi plodom među djelom biračkog tijela koje se odmetnulo od HDZ-a.

- Andreju Plenkoviću dio HDZ-a predbacuje kako je on Bruxelleski poslušnik i njegovo dokazivanje vanjskog rejtinga neće uroditi onim zbog čega bi on zaliječio biračko tijelo, zaključio je.

 

M.M.