Posljednjih nekoliko dana javilo nam se više Makedonaca koji žive u Hrvatskoj zgroženih antihrvatskom kampanjom koju na društvenim mrežama i u djelu medija provodi izvjesni Makedonac Gorjan Tozija .

Spomenuti Tozija, naime, već mjesecima po društvenim mrežama piše da „Hrvatskom vladaju fašisti“ , da je“ HDZ fašistička stranka“ , da je „hrvatska Vlada fašisitička“, da „Plenković u paktu sa Orbanom guši slobodu u Europi, pa ih je EU zajedno udarila po nosu“ !

Razlog zašto su nam se naši prijatelji Makedonci javili i ukazali na kontroverzne aktivnosti Gorjana Tozija nevjerojatna je činjenica da je spomenuti državni službenik Vlade Republike Sjeverne Makedonije, direktor Vladine agencije za film, one iste kojoj Republika Hrvatska i njena aktualna Vlada nesebično pomažu , lobiraju za nju i i guraju je na sve načine prema EU!!!

Dakle , spomenuti dužnosnik makedonske Vlade po društvenim mrežama širi antihrvatsku histeriju , izjednačava Pavelića i Plenkovića, za HDZ piše da je fašistička stranka , vrijeđa gradonačelnika Zagreba, HRT i Republiku Hrvatsku, te se tako otvoreno miješa u ishod budućeg izbornog procesa.

Kada je izvrijeđao i neke hrvatske novinare oni su mu, izgleda, uzvratili istom mjerom, pa se i u javnosti razotkrilo tko je zapravo Gorjan Tozija.

Novinarski kazano – priča o Toziji sasvim je nevjerojatna.

Naime Tozija je dugo nazočan u Hrvatskoj. I ovdje je itekako dobro umrežen. Pogotovo u krugovima tzv. „filmaša i kulturnjaka“, zajedno s kojima, očito, ima određene motive za obračun sa HDZ-om i Plenkovićem, koje otvoreno naziva fašistima.

Međutim, njegovim sunarodnjacima koji žive u Hrvatskoj nejasno je zašto makedonska vlada (nakon tolike pomoći sa hrvatske strane) tolerira takvo ponašanje svoga službenika. Mnogima je također nejasno znaju li svi u Makedoniji, koji trebaju znati, što Tozija radi u Hrvatskoj .

Kako se čini, nakon posljednjeg skandala kojeg je izazvao etiketiranjem hrvatske vlade, HDZ-a , i Andreja Plenkovića navodnim fašistima (!!!), Gorjan Tozija u Hrvatskoj više neće moći biti ilegalac, nego će najvjerojatnije postati predmetom interesa ne samo medija, nego i državnih institucija.

Digla se naime prevelika bura, pa sada makedonska Vlada i političke stranke u toj državi napokon reagiraju. Sudeći prema neslužbenim informacijama, jedna skupina Makedonaca koji žive U Hrvatskoj, obavijestila je službena tijela i Makedonije i Hrvatske te su zatražili sankcioniranje kako Gorjana Tozije, tako i onih koji ga štite - jer ne žele da se njih i Makedoniju poistovjećuje s Tozijom i njegovim operacijama.

Tozija je, sudeći prema dostupnim pokazateljima, do sada nekoliko puta na društvenim mrežama HDZ nazivao „fašističkom strankom“ , vrijeđao hrvatske političare, izazivao teške incidente zbog čega su više navrata reagirala hrvatska službena tijela, uključujući i hrvatsko veleposlanstvo u Skopju, a na ovu se temu, sudeći prema uvjeravanjima naših izvora, komuniciralo i s predsjednikom makedonske Vlade Zoranom Zaevim.

Na politički aktivizam direktora makedonske Vladine Agencije za film u Republici Hrvatskoj, čije su objave prenosili i određeni mediji, njegovi sunarodnjaci u Hrvatskoj ne gledaju blagonaklono.

„Sama ideja da se makedonski državni službenik obračunava sa političarima u nekoj drugoj državi- i to Hrvatskoj , je sasvim neprihvatljiva i svima jasno pokazuje da tu Tozija ima interese koji ni u kom slučaju nisu makedonski ! Ne možemo ni zamisliti situaciju da se npr. neki hrvatski dužnosnik obračunava na takav način sa makedonskim političarima unutar Makedonije. Takvo što nije moguće nigdje u svijetu! To što Tozija radi predstavlja nezabilježeni međudržavni skandal! I sramoti sve Makedonce u Hrvatskoj ! Ali, posebno sramoti makedonsku Vladu koja mora smijeniti takvog nelojalnog službenika koji tako ružno vrijeđa hrvatsku Vladu i njenog predsjednika i vodi kontinuiranu antihrvatsku kampanju!“, navodi jedan od njegovih sunarodnjaka s kojim smo razgovarali, te dodaje kako se u ovom slučaju ne radi samo o nezahvalnosti nego, očito, i drugim interesima.

U zadnjem ispadu na društvenim mrežama Tozija se pokušava obračunati sa Plenkovićem, navodeći da je on „zbog navodnih simpatija prema Orbanu   „dobio po nosu“ od EU!!!“

„ Tko drži takvog čovjeka kao direktora Agencije Vlade RSM , tko mu dopušta da se zbog svojih interesa obračunava sa premijerom , strankama .. nama prijateljske, najprijateljskije države Hrvatske ?

Obzirom da neki od nas poznaju Toziju i dobro znaju tko je Tozija -kako je uopće moguće da se Toziju za kojeg cijelo Skopje zna tko je i što je , da je mutan tip dužan na sve strane – da bude šef naše državne Agencije i da se javno obračunava sa onima koji našoj Državi toliko pomažu?

Tko su njegovi zaštitnici ? Tko su ti koji drže i pokrivaju Toziju i čiji interesi stoje iza toga?

Što će naša država , naša Vlada odgovoriti Hrvatima ? U hrvatskim medijima i na portalima se prenose Tozijine uvrede .. Pogledajte samo komentare Hrvata  na nekim društvenim mrežama ..

Pa kako nas Makedonce ,da ne bude sramota zbog te barabe? Ovo nije samo crna nezahvalnost, nego sasvim očito i nešto puno više od toga ! Za čiji račun to Tozija radi ? Za čiji račun naziva HDZ , hrvatsku Vladu i Plenkovića fašistima ?

Zašto je sve to do sada tolerirala makedonska Vlada? Da li je to što piše Tozija politika nekih krugova? Očekujemo odgovore i smjene!“, jedan je od komentara na Tozijine ispade na društvenim mrežama.

Sličnim pismima su se, kako navode, obratili i hrvatskoj Vladi, HDZ-u.

Pokušali smo doći i do Gorjana Tozije, te zatražiti njegovu izjavu na ovu temu. Međutim, za sad nismo uspjeli.

Nesumnjivo, riječ je o aferi koja umnogome podsjeća na onu o navodnom miješanju Rusije u izborne procese u SAD-u. Stoga vjerujemo da će o ovom pitanju mnogi progovoriti, uključujući naravno i Gorjana Toziju i njegovu jatačku družinu u Hrvatskoj.

 

H.Krmpotić