Drugi dan svjedočenja Krunoslava Pratesa na suđenju bivšim dužnosnicima jugoslavenske obavještajne službe (Udbe) Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu u utorak prošao je u pokušajima suda, državnog odvjetništva, obrane i odvjetnika udovice Đureković da saznaju što više pojedinosti o Pratesovim kontaktima s optuženim Perkovićem i s ubijenim Đurekovićem.

Prates je na suđenju Perkoviću i Mustaču počeo svjedočiti u utorak, kad je ispitivan o odlasku u emigraciju, djelovanju u organizaciji Hrvatski narodni odbor i uredništvu novina "Hrvatska država" 70-ih godina prošlog stoljeća i o prvim kontaktima s Josipom Perkovićem. U srijedu je svjedočio o daljnjim kontaktima s Perkovićem, o dolasku Đurekovića u Njemačku 1982. i radu na tiskanju Đurekovićevih knjiga te o tiskari u kojoj je Đureković ubijen.

Na većinu pitanja o svojim kontaktima s Perkovićem odgovararao je da se ne sjeća. S druge strane, Perkovića je nastojao predstaviti kao demokrtu a ubiojenog Stjepana Đurekovića je nastojao diskreditirati.

Prates je pred sudom govorio o brojnim pojedinostima poznanstva s Đurekovićem, za koje je ustvrdio da je bilo isključivo poslovno. O

n tvrdi da je Đureković izdavao knjige u emigraciji s namjerom da ih proda i da na njima zaradi, da je imao političke ambicije, odnosno da je htio napredovati u hijerarhiji emigrantskih organizacija i čak da je htio da ga se predloži da Nobelovu nagradu za mir.

No, iz Pratesova iskaza o Đurekoviću se ipak moglo doznati malo, osim pokušaja opisivanja nekih pikantnih dijelova iz privatnog života ubijenoga. Prates je izjavio da je Đureković bio ustrašen i da je živio dosta konspirativno.

Drugi dio svjedočenja prošao je u pokušaju rekonstrukcije Pratesovih sastanaka s Perkovićem i karaktera toga odnosa. Prates je potvrdio da se s Perkovićem redovito sastajao, da ga je po njegovu nalogu zvao telefonom svaka dva tjedna i da je od Perkovića dobivao nadoknadu troškova.

On tvrdi da je Perković bio zabrinut za sudbinu organizacije Hrvatski narodni odbor i "Hrvatsku državu" i da je Pratesa upozoravao da se u nju uvlače kriminalci.

Nije pojasnio zašto je Perković, kao dužnosnik jugoslavenske tajne službe, bio zabrinut za sudbinu jedne emigrantske organizacije, ni u kolikoj je mjeri stvarno financirao Pratesa.

"Jeste li ga ikad pitali zašto podupire novine koje rade protiv njegova poslodavca?", upitao ga je sudac u jednom trenutku.

"Nikad ga nisam ništa pitao", odgovorio je Prates.

Sud i državno odvjetništvo pokušalo je saznati detalje Pratesovih prvih susreta s Perkovićem u Liegeu u Belgiji i u Berlinu, ali on je često odgovarao da se ne sjeća.

Odvjetnik Đurekovićeve udovice, smatra kako  Prates daje  nevažne informacije, ali i na sve načine pokušava diskreditirati Stjepana Đurekovića i njegovog sina Damira.

Suđenje u Muenchenu nastavlja se u ponedjeljak trećim danom Pratesova svjedočenja.

 

M.M.