U nedostatku zajedničke politike EU-a prema migrantima, svaka se država postavlja na svoj način.

Dok Velika Britanije pojačava mjere sigurnosti na svim ulazima u zemlju, Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi kako će njena država skrbiti o svima koji dođu u Njemačku.

Mađarska završava ogradu

Istodobno, Mađarska je, dva dana prije roka, završila s podizanjem ograde od bodljikave žice koja treba spriječiti ulazak tisuća izbjeglica u tu zemlju iz Srbije. 

Ograda će se dopuniti drvenom zaprekom visokom četiri metra, koju je već počela postavljati vojska, a da bi se taj projekt premijera Viktora Orbana u cijelosti proveo, trebat će još nekoliko mjeseci.

Unatoč ogradi, izbjeglice nastavljaju masovno pristizati u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice te ih je u subotu oko 2.700 prešlo srpsko-mađarsku granicu u subotu na ilegalan način, priopćila je mađarska državna policija. Po informaciji srpskog dopisnika mađarske novinske agencije MTI, priljev migranata u tu zemlju se nastavlja.

Švedski desničari najavljuju referendum

Stranka krajnje desnice, Švedski demokrati, koja je u nedavnoj anketi prvi put dobila najveću potporu javnosti, zatražila je referendum o useljeničkoj politici u toj zemlji.

Švedska je lani primila 80.000 izbjeglica, najviše od svih zemalja Europske unije u odnosu prema broju stanovnika. S velikodušnim socijalnim sustavom, ugledom tolerantne zemlje i zdravim gospodarstvom, ta je zemlja jedno od glavnih odredišta izbjeglica.

Ipak, malo je vjerojatno da će se traženi referendum održati, jer se o tome mora očitovati parlamentarna većina.

BiH obavlja pripreme

Kakva je strategija Republike Hrvatske po ovom pitanju još uvijek nije poznato. I unatoč ćinjenici da su u javnost procurile informacije prema kojima je Vlada Zorana Milanovića za smještaj migranata predvidjela bivše vojne objekte u Puli, Karlovcu, Varaždinu, Dugom selu i Iloku, nema javnih potvrda ove informacije.

Za razliku od Hrvatske, susjedna BiH več se priprema za pojačan dolazak migranata. Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima smatra da će mađarski zid preusmjeriti migrante prema BiH.

– Taj zid ili ograda treba biti duga 175 kilometara i ona će uskoro biti završena. Upravo ta ograda donijet će određena pomjeranja u rutama kretanja migranata. Postoji i inicijativa da Rumunija gradi taj zid. Tako će se stvoriti obruč, a jedini izlaz bit će preko naše zemlje. Informacije s terena koje mi imamo govore da bi taj broj mogao biti veći od 20.000 ljudi – kaže Nizam u izjavi za „Dnevni avaz“

Smatra da je cijelu situaciju bitno posmatrati i sa sigurnosnog aspekta.

– Moguće je da mnoge terorističke organizacije iskoriste ovu situaciju da šalju svoje ljude u srce Evrope. Potrebno je na neki način razdvojiti sigurnosni segment i humanitarni, jer to može biti ozbiljna prijetnja – zaključio je Nizam.

Inače, u BiH je već ranije pristigao određen broj migranata iz Sirije i Iraka. Riječ je o dobrostojećim državljanima tih zemalja koji su već kupili nekretnine na većinskim bošnjačkim dijelovima Federacije BiH.

 

M.M.