Srbija je i dalje na udaru izbjeglica koji danonoćno pristižu iz Makedonije i Grčke. Procjenjuje se da u ovu zemlju dnevno uđe i do 2000 migranata.

Međutim, kako Mađarska podiže ogradu na granici sa Srbijom i tako onemogućava ulazak, migranti su prinuđeni ostati na prostoru Srbije. Kurdi, Sirijci, Iračani i drugi privremeni su smještaj pronašli u beogradskim parkovima dok dio njih u osobnoj režiji odlazi prema Sandžaku gdje živi većinsko muslimansko stanovništvo.

Sudeći prema raspoloživim saznanjima, vlasti u Srbiji strahuju od humanitarne krize ali i od ostanka izbjeglica u Sandžaku. Prema procjenama srbijanskih sigurnosnih stručnjaka, riječ je o "dodatnom grupiranju muslimanskog elementa na tzv. zelenoj transverzali koja povezuje BiH i Kosovo".

-Upravo zbog toga u Srbiji su u tijeku pripreme koje će val izbjeglica presumjeriti prema BiH i Hrvatskoj - otkrivaju insiderski krugovi, dodajući kako je ova ideja postala osobito dominantna nakon posljednjeg zaoštravanja srpsko-hrvatskih odnosa zbog različitih gledišta na vukovarski Statut.

Stanje u Gevgeliji alarmantno

Stanje u Makedoniji također je katastrofalno. Više od tisuću migranata i izbjeglica nalazi se u četvrtak na prašnjavoj ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlji.

Makedonska policija, ipak, u manjim skupinama dopušta ulazak migranata, koji pod nadzorom policije bivaju propraćeni do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica.

Makedonska vlada je u srijedu pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone, kako bi migrante prevezli prema Srbiji.

-Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a - rekao je direktor željeznice Nikola Kostov.

Ostojić: Do sada smo to uspješno radili

Uoči današnje sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kometirao je mogućnost da val izbjeglica krene prema Hrvatskoj.

-Do sada smo to uspješno radili pa ćemo to i dalje raditi. Tu se radi o stotinama tisuća ljudi i migranata koji su počeli pristizati s tzv. arapskim proljećem - rekao je Ostojić  novinarima ispred Banskih dvora.

Podsjetimo, Milanovićeva Vlada se obvezala preuzeti 550 tražitelja azila s područja Grčke i Italije.

 

V. Lju.