U Slovačku i Češku će biti primljene isključivo izbjeglice kršćanske vjeroispovjesti koje su napustile Siriju i Irak zbog rata u ovoj zemlji, javljaju agencije.

Naime, Slovačka i Češka, su dvije zemlje koje se protive migraciskoj kvoti Europske unije, a zbjeglice koje budu primale unutar određivat će prema vjerskom kriteriju. Razlog ovakvom pristupu je strah od mogućeg ulaska terorista ISIL-a na njihova područja.

Vlada Slovačke bi uskoro trebala primiti 100 Sirijaca koji trenutno borave u izbjegličkim kampovima u Turskoj, Italiji i Grčkoj.

Uz strah od ISIL-a, dužnosnici ističu i nedostatak džamija te teškoprivikavanje tih ljudi na život u ovim srednjoeuropskim državama.

-Nemamo džamija u našoj zemlji. Zbog toga smatramo da će muslimani teško uskladiti društveni život - rekao je Ivan Metik, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke.

Prema novoj strategiji Europske komisije Slovačku slijeduje prihvat 783 migranata.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će njegova zemlja primiti 100 kršćanskih obitelji, te da će polovica njih biti primljeno u ovoj, a druga polovica u 2016. godini.

Vlada Češke, također, je priopćila da će u ovu zemlju biti primljeno 70 srijskih izbjeglica, ali to će biti isključivo djeca kršćanskih obitelji.

 

M.M.