Prvi odlazak Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović izvan domovine u godini 2016. bijaše upravo u Chicago. Ovu hrvatsku zajednicu ona jako dobro poznaje, među Hrvatima je bila puno puta u raznim prigodama, kao veleposlanica i kao ministrica vanjskih poslova.

U nedjeljno jutro, 3. siječnja, Predsjednica je sudjelovala u misnom slavlju u Chicagu, u župi blaženog A. Stepinca (jedinoj župi u sjevernoj Americi koja nosi ime ovog velikog hrvatskog blaženog čovjeka). Svetu misu je predvodio kustos hrvatskih franjevaca za Sjevernu Ameriku, fra Jozo Grbeš u koncelebraciji sa župnikom fra Pavom Maslaćom i gvardijanom fra Nenadom Galićem. Na kraju svete mise, Predsjednici su djeca hrvatskih škola grada Chicaga uručili cvijeće, a ona je onda kratko pozdravila vjernike izražavajući radost što je među njima, te im zaželjela sretnu Novu godinu.

Svečano primanje održano je u Hrvatskom kulturnom centru s oko 600 Hrvata Chicaga. Zbog ograničenosti prostora mnogi koji su željeli biti dio ovog posebnog događaja nisu mogli. Sami ulazak Predsjednice u dvoranu izazvao je oduševljenje nazočnih i veliku radost što im je čast ugostiti državnog poglavara Hrvatske u osobi ove vrlo cijenjene hrvatske dame.

>>Predsjednica Republike s Hrvatima Chicaga

Događaj je započeo pjevanjem, hrvatske i američke himne, molitvom koju je izrekao fra Pavao Maslać te svečanim ručkom.

Program su vodili Marija Duganžić-Pašić, bivša producentica CNN-a, te mladi odvjetnik Zvonimir Kosir. U programu nazočnima se obratio sudionik ovog događaja nadbiskup Chicaga Blase Cupich koji je govorio o ponosnom pripadanju hrvatskom narodu, o ljubavi prema zemlji njegovih baka i djedova, te o važnosti povezanosti Hrvata s Hrvatskom. Pozvao je sve na zajedništvo i izrazio radost što je danas među Hrvatima Chicaga u ovaj svečani dan dolaska Predsednice Republike, u ovu njoj jako dragu zajednicu. Nadbiskup Cupich krajem siječnja putuje u Dubrovnik na poziv biskupa Mate Uzinića na slavlje Sv. Vlaha.

>>Crkva u SAD-u pomaže Crkvi u zemljama Istočne i Srednje Europe

Nakon nadbiskupa, Hrvatima se obratio Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general Drago Lovrić. On isto tako je oduševljeno izrazio radost što je ovaj dan s Predsjednicom upravo u Chicagu. Govorio je o snazi hrvatske vojske te o aktivnoj suradnji s američkom vojskom koja je hrvatsku vojsku pomogla od 1995. u vrijednosti od 550 milijuna dolara.Izrazio je i zahvalnost Hrvatima Chicaga za sve što su činili za domovinu, posebice 90-tih godina.

Ovaj dan svojom nazočnošću skup je počastila i gospođa Ivanka Kuzmanović iz Milwaukeeja, spisateljica i pjesnikinja, majka odvjetnika Tomislava Kuzmanovića koji je branio generala Ivana Čermaka u Haagu. Ona je pročitala pjesmu koju je posvetila Predsjednici, a napisala ju je na dan 15. veljače 2015. kada je Predsjednica dala svečanu prisegu na Trgu Sv. Marka u Zagrebu.

Fra Grbeš: Budite i dalje GLAS ovog čovjeka u dijaspori i svakog hrvatskog čovjeka gdje god bio

Skup je zatim pozdravio kustos hrvatskih franjevaca za Sjevernu Ameriku fra Jozo Grbeš.

"Putujemo dugo! Više od stoljeća! Stariji smo od vlastitog sjećanja! Upisani smo u tragove stranaca, udaljenih staza i novih horizonata. Amerika je i nama postala domovina: druga, treća... Identitet nam se nije mijenjao jer je upisan u genima našim, a imena država na dokumentima nisu govorili o tome tko smo mi. Odakle smo stigli nije puno reklo o nama. Svatko nas je svojatao.

Ovdje u Americi, crtali smo karte zapada, kopali rudnike istoka, gradili željeznice između njih, tvornicama udarali temelje. Postali smo guverneri država, gradonačelnici gradova, savjetnici poznatih, sportaši iz dvorana slavnih, umjetnici čija djela prepoznaju razglednice velikih gradova, biskupi biskupija. U svakom gradu gradili smo crkve, osnivali župe, tiskali knjige, novine. I mi franjevci smo ovdje više od 100 godina darujući život i vjerujući u maksimu Sv. Franje: „U darivanju, duša najviše prima!“", istaknuo je fra Grbeš.

Prisjetio se odlaska iz domovine ali i dolaska devedesetih.

"Iako su nas istjerali iz doma našega i domovine „koja se nikad bez tuge ne napušta“, (Kardinal Kuharić) kroz mnoga desetljeća, u zajednicama se čuvao duh o državi i državnosti, domovini i nezavisnosti, ponosna imena! Učili smo mlade da će doći dan. I onda su stigle devedesete. Svi zajedno pođosmo raditi, pisati, lobirati, financirati, moliti i nadati se... Neki su otišli u rat! Drugi žrtvovali s ljubavlju! Hrvatski jezik su neki znali malo, neki više, a svi su voljeli ideju o slobodi i samostalnoj državi. I bijaše tako", kazao je fra Jozo Grbeš.

Prisjetio se i o mučnih 2000.-ih kada je dijaspora ponovno nazivana čudnim imenima, izolirana i proglašavana neprijateljskom.

"I onda su došle 2000. kada se ponovno uvukla sumnja utemeljena u imenima nekih koji o ljubavi nisu znali ni govoriti, a kamoli ju prema Hrvatskoj iskazati ili s njom živjeti. Domovina kao da je postala daleka, a mi opet stranci, nepoželjni čudaci! Nazivali su nas imenima koja nismo! Oduzimali zastupanja i pravo na domovinu! Mnogi rekoše ostalo nam je samo dvoje: Nogomet u kojemu iskazivasmo ljubav prema majci domovini i Posjet grobovima branitelja koje nikada nismo susreli! I dugo, dugo, predugo su trajale te 2000-te", rekao je.

Predsjednicu Republike je na koncu zamolio da bude glas hrvatskog čovjeka u dijaspori.

"Još jednom Vas molimo budite i dalje GLAS ovog čovjeka u dijaspori i svakog hrvatskog čovjeka gdje god bio. Kao državni poglavar Vaš glas je snaga svima onima koji ga nemaju! A mnogi ga nemaju! Glas koji se ne boji nikoga jer zna da s Gospodinom putuje! Dobro nam došli. Neka vas dobri Bog čuva, oblikuje u svojoj mudrosti i zauvijek daruje snage koja s Njim nikada ne pada", zaključio je u pozdravnoj riječi fra Jozo Grbeš.

Generalna konzulica RH u Chicagu, gospođa Sanja Laković pozdravila je skup ugodnim riječima te najavila Predsjednicu Republike Hrvatske.

"Došla sam ovdje među prijatelje, među obitelj. Ja držim ove ljude ovdje svojom obitelji, kao uostalom i cijelu našu hrvatsku zajednicu u svijetu. Vidi se nova razina optimizma koja se rađa među hrvatskim građanima i među hrvatskim narodom kako u domovini tako i ovdje u svijetu. Vjerujem da kroz to zajedništvo u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, bolji život u boljoj Hrvatskoj, možemo doista učiniti puno”, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović, te pozvala sve hrvatske ljude na zajedništvo, na ljubav prema domovini jer “naša prekrasna domovina ima potencijala biti najbolja, najuspješnija!” - istaknula je Predsjednica u pozdravnom govoru.

U ime hrvatske zajednice u Chicagu gospođa Nevenka Jurković, predsjednica društva Hrvatska žena, uručila je ček za Udrugu za osobe s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca koji će Predsjednca predati na povratku u Hrvatsku.

 

B. Tomić