Iz Paname, utočišta za one koji izbjegavaju plaćanje poreza, iscurilo je više od jedanaest milijuna povjerljivih dokumenata. I to iz jedne od najutjecajnijih i najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki - Mosak Fonseka.

U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca te izbjegavanju sankcija i plaćanja poreza. To bi moglo uzdrmati off shore poduzeća koja račune imaju u Panami, ali i brojne privatne i javne osobe. U tajnim se podacima, navodno, spominju 72 sadašnja i bivša šefa država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te brojni sportaši. 

Dokumente nazvane 'Panama Papers', nabavio je Sueddeutsche Zeitung. Podijelio ih je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Guardian. Panama Papers sastoje se od 2,6 terabita podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih tvrtki: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli. Na analizi dokumenata godinu dana radilo je 400 novinara. Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na razdoblje od gotovo 40 godina, od 1977. sve do prosinca 2015. te  pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske tvrtke koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo. Među njima su osobe bliske ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima 'zamračili' 2 milijarde dolara. Među dokumentima otkrivenima u nedjelju navedeno je i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona koji je umro, kao i dužnosnika bliskih bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013. 'Nikad nisam skrivao svoju imovinu', ustvrdio je islandski premijer Sigmundur David Gunnalugsson, osumnjičen da je skrio milijune dolara na britanskim Djevičanskim otocima.

Visoki dužnosnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kao i Li Xiaolin, kći bivšeg kineskog premijera Li Penga također su sklanjali novac u porezne oaze preko panamske odvjetničke tvrtke, piše AFP. Godine 2009., kada je njegov šogor bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsjednik, Deng je postao jedini dioničar dva 'paravan' poduzeća na britanskim Djevičanskim otocima, otkriva ICIJ. U lipnju 2012. agencija Bloomberg  otkrila je da Deng Jiagui i njegova supruga posjeduju više stotina milijuna dolara u nekretninama i vrijednosnim papirima. Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se kći bivšeg premijera Li Penga u vrijeme kada je bio na dužnosti koristila uslugama zaklade u  Liechtensteinu, koja je bila povezana s tvrtkom registriranom na Djevičanskim otocima.

Svijet nogometa, već načet višemjesečnim skandalom čelnika FIFA-e, također je upleten u poslovanje s panamskom poreznom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne nogometne federacije koristili su se offshore tvrtkama koje je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca. I Michel Platini navodno se koristio uslugama odvjetničke tvrtke Fonseca, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena nogometnih zvijezda, među kojima su igrači Barcelone, Real Madrida ili Manchester Uniteda, a navodi se i ime Lionela Messija.

M.M.