Vlada Srbije opozvala je šefa stalne Misije Srbije pri Europskoj uniji veleposlanika Duška Lopandića zbog izložbe o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Riječ je o izložbi koju su u Europskom parlamentu organizirali hrvatska zastupnica Marijana Petir, Hrvatsko katoličko sveučilište i Radna skupina EPP-a za međukulturalni i religijski dijalog.

Srbija je 15. lipnja uputila oštar prosvjed zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Europskom parlamentu- Istodobno, prosvjedna pisma upućena su predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Elmaru Brocku i EPP-u.

O prosvjedu su obaviješteni izvjestitelj za Srbiju i zastupnici u EP-u, a šef srbijanske misije pri EU-u u Bruxellesu Duško Lopandić je "dobio instrukcije da oštro reagira".

Prema informacijama koje dolaze iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, mjesto šefa misije u Bruxellesu preuzet će dosadašnja veleposlanica Srbije u Italiji Ana Hrustanović, koja se istaknula u prosesu blokade proglašenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim.

 

R.H.