Celjski biskup Stanislav Lipovšek je u ponedjeljak, 3. listopada,  kraj kapele na ulazu u rov Sv. Barbara predvodio je pogrebni obred i ispraćaj prvog dijela žrtava masovnog pokolja koji su počinile komunističke vlasti nakon Drugoga svjetskog rata i koje su bačene u rudnik Huda jama.

Time je započeo kršćanski pokop za 726 žrtava čiji su posmrtni ostaci do sada iskopani, a bit će završen u četvrtak, 27. listopada obredom koji će na groblju Dobrava (Tezno) u Mariboru u nazočnosti predstavnika državnih vlasti i civilnoga društva predvoditi mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl. Pokop nepoznatih žrtava na groblju Dobrava omogućit će da kasnije nakon identifikacije žrtve budu pokopane pojedinačno u obiteljskim grobovima, a bit će uređeno i zajedničko groblje na Teharju, izvijestio je Tiskovni ured Slovenske biskupske konferencije.

Neposredno pred početak premještanja posmrtnih ostataka žrtava nađenih u Hudoj jami, u nedjelju, 2. listopada u 11 sati celjski biskup Stanislav Lipovšek prevodio je misu zadušnicu na groblju Bukovžlak u Spomen parku Teharje. Na groblju Bukovžlak misu će na Dušni dan u srijedu, 2. studenog u 14 sati predvodit će vikar Celjske biskupije Marjan Jezernik. Pogreb žrtava iz Krimske jame iznad Cerknice na Begunju bit će 9. listopada.

Obredu je nazočio i slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je kazao da je proces pomirenja nekadašnjih sukobljenih stranaka i pomirenje s prošlošću kontinuirani proces, no da bi dostojan pokop žrtava Hude jame u tom smislu mogao biti povijesna prekretnica.

Prijenos više od oko 726 posmrtnih ostataka pripadnika vojski i civila ubijenih iz poratnih mjeseci 1945. odobrilo je vladino povjerenstvo, a s time se složila i većina političkih stranaka, više je građanskih udruga koje predstavljaju rodbinu žrtava izrazilo želju da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama trebala biti na mjestu gdje su ubijeni. Pokop nepoznatih žrtava na groblju Dobrava omogućit će da kasnije nakon identifikacije žrtve budu pokopane pojedinačno u obiteljskim grobovima. Računa se da će prijenos posmrtnih ostataka žrtava Hude jame biti završen do kraja mjeseca, kad će u memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja na mariborskom groblju.

“Danas se samo dio posmrtnih ostataka prenosi se iz Hude jame za Maribor. Pokop tih žrtava bit će završen 27. listopada u Mariboru (Tezno), na groblju Dobrava u Mariboru u nazočnosti predstavnika državnih vlasti i civilnoga društva predvoditi mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl. Sada se radi na pražnjenju kompletnog okna gdje ima još pretpostavlja se oko 2000 ljudi i to bi trebalo biti završeno do sredine sljedeće godine”, rekao je Roman Leljak, predsjednik Društva Huda jama.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista, ubijenih nakon Drugog svjetskog rata. U Hudoj jami je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Poslije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

Jedno je to od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945.

 

D.Z.