Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je kako je službeni Beograd spreman za održavanje trilateralnog sastanka Srbija-Hrvatska-BiH, ocijenivši tu trilateralu "najvažnijom za regiju zapadnog Balkana".

Srbijanski predsjednik je to izjavio na konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Beogradu rekao kako je Srbija spremna za održavanje tog sastanka "na bilo kojoj razini" - predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili na razini vlada, odnosno Vijeća ministara BiH.

Uvjeren je da bi trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izrazio nadu da će taj trilateralni sastanak uskoro biti dogovoren "kako bi se gradila otvorenija suradnja" i sugerirao je da "povijest treba ostaviti iza sebe kako ne bi bila prepreka za budućnost".

Vučić je naglasio kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet entiteta Republike Srpske u okviru BiH, ocijenivši da su "odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i opipljivi".

Komentirajući pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i ima li potrebe za sličnim dokumentom za Hrvate, Čović je pripremu Deklaracije nazvao "dobrom odlukom" kako bi se kroz takav dokument definirali "odnosi jednog naroda na dva prostora".

-Mislim da je (Deklaracija) dobrodošla i da ćemo time dugoročno rješavati pitanja i kada je riječ o srpskom narodu, ali i o sva tri naroda u BiH - ocijenio je Čović koji kaže kako ne vidi razlog i za sličnu deklaraciju o hrvatskom narodu, ali da je "danas rano o tome govoriti".

>>

 

Čović je ocijenio da takvi dokumenti "nikada ne smiju biti na štetu trećeg" niti pridonositi "novim podjelama" već jačanju uzajamnih odnosa.

 

M.M.