Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u Moskvi s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovim i izražena je obostrana želja da se nastavi gospodarska suradnja dviju zemalja.

Grabar-Kitarović je i ruskim domaćinima rekla da je pitanje Agrokora, pa tako i kreditiranja koncerna odvojen o od države, ali da u cijelom procesu postoje još određene nedoumice koje treba rasčistiti.

-Agrokor ostaje privatna kompanija, onda nije nacionalizirana od strane države i država na sebe ne može preuzeti odgovornost dugove Agrokora.  Više puta sam već naglasila da dugovi nikako ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreskih obveznika. Treba mešutim omogućiti svima pa i Sberbanci da sudjeluje u procesu koji je pred nama - naglasila je Grabar-Kitarović.

>>

Izrazila je nadu da će i Sberbanka raspravljati o svemu što se događalo.

-Voljela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose između Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno već korporativno pitanje. Riječ je o funkcioniranju tržišnog gospodarstva, ali okolnosti su takve da glavni cilj samog Lex  Agrokora je osigurati stabilnost gospodarstva - istaknula je.

Nije željela otkriti detalje razgovora s ruskim čelnicima oko graničnog spora sa Slovenijom i samo je rekla da je to bilateralno pitanje između dviju zemalja. Potvrdila je da se razgovaralo i o BiH, te da je od predsjednika Putina čula stav da Ruska Federacija podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH.

U dva dana boravka u Rusiji razgovaralo se s domaćinima i o Inicijativi tri mora.

-Nije riječ o tome da Ruska Federacija sudjeluje na našim sastancima, ali kada je riječ o ulaganjima u konkretne energetske, gospodarske i transportne projekte sve su invisticije dobrodošle dok su 'čiste' - zaključila je predsjednica.

 

M.M.