Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je izvješće o Bosni i Hercegovini u kojem srpski separatizam i bošnjački unitarizam detektiraju kao probleme s kojima se BiH suočava, te nude put izlaska te zemlje iz trajne političke i društvene krize.

-Bosna i Hercegovina kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda je apsurdna i nelogično konstruirana, a funkcionalnom državom može postati samo kao federacija triju nacionalnih entiteta - stoji u izvješću Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Washingtona.

IST je stava kako Amerika i Europa moraju priznati svu plitkoumnost svojih dosadašnjih nastojanja da održe sadašnje prisilno zajedništva triju konstitutivnih naroda te smatraju kako je najbolje rješenje za BiH organizacija države kroz tri nacionalno dominantna entiteta.

-Posljednja stvar koju Washington treba je regionalna implozija u srcu Europe. Ili se sada bavite Bosnom i Hercegovinom, dok se njome može rukovati ili se kasnije suočite s daleko većim troškovima - poruka je ovog američkog think-tanka administraciji predsjednika Donalda Trumpa.

>>

IST smatra kako administracija predsjednika Trumpa najprije mora „pritisnuti“ Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornoga zakona BiH koja se tiče izbora hrvatskih izaslanika u domove naroda.

-Osvježeni transatlantski pristup pod vodstvom SAD-a zahtijeva nekoliko ključnih elemenata. Najvažnije je povući daytonske zastarjele i neučinkovite institucije, poput Ureda visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira. Zatvaranje suda u Haagu daje jasan presedan - smatra IST te upozorava kako je BiH danas „lažni protektorat međunarodne zajednice“.

K tomu, smatraju kako se odmah moraju ukloniti strani suci u Ustavnom sudu BiH.

-Najopasnija prijetnja demokratskom legitimitetu je kada građani više ne vjeruju da slobodni izbori i upravljačke institucije odražavaju volju naroda i jednostavno prestanu sudjelovati, ostavljajući politički prostor za ekstremističke elemente. Vraćanje punog suvereniteta ponudit će građanima BiH nove i ojačane razloge za sudjelovanje na izborima sljedeće godine - stoji u izvješću IST-a.

>>

Rusiju i Tursku prepoznaju kao toksične „igrače“ na prostoru Bosne i Hercegovine, te predlažu da glavnu ulogu u budućnosti preuzmu Amerika, Europska unija i NATO.

-Takva bi tripartitna skupina donijela i institucionalni oporavak na stol, pored zlonamjernih sudionika  Turske i Rusije, te vratila povjerenje među svim skupinama u Bosni i Hercegovini - navedeno je u izvješću.

Ističu i kako ideja reforme Bosne i Hercegovine u stabilan, troentitetski federalni sustav nije nova.

-Nema ničeg inherentno krivog u hrvatskom entitetu. To bi riješilo mnoge probleme: ne bi bilo dodatnih potreba za kantonima, a odnosi između države i entiteta, te između entiteta i općine, mogli bi biti konzistentni diljem BiH. Umjesto zapletene federacije entiteta i naroda, zemlja bi bila normalna federacija teritorijalnih jedinica. Dizajn je to s mnogim uspješnim europskim primjerima. Etničke kvote mogu se zamijeniti regionalnom zastupljenošću i zaštitom temeljnih ljudskih prava - stoji u izvješću.

>>

Ocijenjuju kako sadašnja dva entiteta ne mogu osigurati preobrazbu BiH "u potpuno djelotvornu, inkluzivnu i funkcionalnu državu koja se temelji na vladavini prava, koja jamči jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i načela federalizam, decentralizacija i legitimna zastupljenost“.

-Troentitetsko rješenja to može osigurati. S unutarnjom normalizacijom, Bosna i Hercegovina može postati suveren, stabilan i samopouzdan kandidat za ispunjavanje zahtjeva za postupno uključivanje u euroatlantske institucije  - jasno je navedeno u izvješću.

Umjesto sadašnjeg kontraproduktivnog sustava, Bošnjaci bi u budućnosti trebali biti nagrađeni vlastitim entitetom.

-Bošnjaci će za gubitak kontraproduktivnog sustava dominacije otpornih entitetskih partnera biti nagrađeni sa svojim vlastitim entitetom, uz vjerodostojnu perspektivu euroatlantske integracije i prosperitet i političko prihvaćanje koje dolazi s njim. Važno je da bi Bošnjaci usmjerili svoju energiju i resurse na izgradnji vlastite kulture i razvijanje identitet umjesto da pretresaju druge zajednice, tretirajući ih kao egzistencijalne prijetnje - smatra IST.

>>

Također, IST prepoznaje srpski separatizam i bošnjački unitarizam kao glavne prijetnje opstanku BiH, a trajnu političku i društvenu krizu kao savršeno tlo za bujanje islamskog ekstremizma.

-Bosna i Hercegovina, nekad primjer međunarodne intervencije i rekonstrukcije, je danas propala država. Državna se raspada i više od desetljeća nalazi se u konstantnom političkom kaosu. Usred neprekidne političke i ekonomske disfunkcije, sigurnosne prijetnje pojačane od strane radikalnog islama, iščezavajućeg europskog i američkog interesa, i podijeljenog stranog interesa Rusije i Turske, budućnost Bosne i Hercegovine se doima turobna.  Sve skupa, ovi faktori doprinose krizi koja prijeti povratkom nasilja na Balkan iz 1990-ih - stoji u izvješću.

Daytonski sporazum vide kao mrtvo slovo na papiru te predlažu novi transatlantski diplomatski pristup.

 -Unatoč inicijalnom uspjehu, arhitektura Daytonskog mira iz 1995. nije u stanju riješiti temeljne probleme odgovorne za trenutnu krizu Bosne i Hercegovine. Samo novi, transatlantski diplomatski pristup vođen od Amerike koji zamjenjuje zastarjelu arhitekturu Daytonskog sporazuma sa novim konstitutivnim temeljem može zaustaviti državnu i regionalnu političku fragmentaciju - navedeno je u izvješću IST-a.

 

M.J.