Kineski gospodarski angažman na prostoru jugoistočne Europe, izaziva sve veću zabrinutost Europske unije, tvrdi europski povjerenik Johannes Hahn, zadužen za odnose Unije s jugoistokom Europe.

-Kina se dugo predstavljala kao zemlja koja samo slijedi svoje poslovne interese - rekao je Hahn u četvrtak navečer na skupu vodećih poslovnih ljudi njemačkog govornog područja u austrijskom zimovalištu Lechu.

Hahn vjeruje da Kinu zanima puno više od poslovnih interesa.

- Slučaj je suprotan. Peking želi izvoziti i svoj nacionalni model. Izbor je između europske demokracije i tržišnog kapitalizma, s jedne strane, i diktature i nesputanog kapitalizma, s druge - rekao je Hahn.

Poručio je kako treba pronaći odgovarajući odgovor  na izazove iz Kine.

-Mogli bi preispitati kinesku kupovinu strateški važnih tvrtki. Gradnja elektrana, autocesta i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana financira se kineskim novcem - rekao je Hahn.

Ponovio je da vanjska politika EU-a treba postati brža i prilagodljivija.

- Tako umjesto jednoglasno odluke u pitanju vanjskih odnosa, odluke moramo donositi većinom glasova članica. To je preduvjet za nadmetanje na globalnoj razini - ustvrdio je član Europske komisije zadužen za odnose Unije s jugoistokom Europe.

Podsjetimo, analitičari u posljednje vrijeme sve otvorenije upozoravaju kako su ostaci nekadašnjeg jugoslavenskog sustava u Kini pronašli zamjenu za SSSR, Libiju, Egipat i Irak.

 

M.M.