Kanadske vlasti uhitile su Huaweijevu globalnu financijsku dužnosnicu u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila američke sankcije protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

-Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, uhićena je 1. prosinca, a sudsko ročište zakazano je u petak - izjavio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Glasnogovornik Huaweija u međuvremenu je također potvrdio  da je Meng uhićena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je u zračnoj luci čekala let.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

SAD strahuje od kineske špijunaže

Podsjetimo, američke sigurnosne i obavještajne službe upozoravale su američku javnost da se suzdrži od kupovine Huawei uređaja, napose mobitela, zbog straha od špijunaže. Također, SAD smatraju da Kina krši sankcije koje su nametnute Iranu, a dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko tjedana lobirati da i njihovi saveznici izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kinesko poduzeće Huawei.

Prema pisanju nekih medija, službeni Washington razmišlja o povećanju financijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu.

Gledajući razvoj događaja, čini se da nedavni Plenkovićev posjet Kini kao i najava da je Huawei zainteresiran za Hrvatsku, ispada potpuni diplomatski (ekonomski i gospodarski) promašaj, naravno, ukoliko Hrvatska sebe smatra saveznicom SAD-a.

Na kineski gospodarski angažman na prostoru jugoistočne Europe, upozorio je ovih dana i europski povjerenik Johannes Hahn, zadužen za odnose Unije s jugoistokom Europe. Hahn je naime upozorio da Kinu zanima puno više od gospodarskih ulaganja.

-Peking želi izvoziti i svoj nacionalni model. Izbor je između europske demokracije i tržišnog kapitalizma, s jedne strane, i diktature i nesputanog kapitalizma, s druge - rekao je Hahn.

 

M.M.