U najnovijem izvješću američke Nacionalne obavještajne agencije, koji je već razmatran u Senatu, prostor Jugoistočne Europe spominje se kao prostor posebnog rizika gdje bi tijekom 2019. moglo doći do nasilja niske razine ali i mogućeg otvorenog vojnog sukoba.

-Zapadni Balkan će tijekom 2019. skoro sigurno ostati u stanju određenog rizika od nasilja niske razine i, moguće, otvorenog vojnog sukoba. Rusija će nastojati iskoristiti etničke tenzije i korupciju na visokim razinama kako bi spriječila sposobnost država u toj regiji da se nastave približavati EU-u i NATO-u, navodi se u izvješću NSA, čije djelove prenosi ruski Sputnik.

U izvješču također stoji kako će "Rusija nastojati iskoristiti etničke napetosti i visoke razine korupcije kako bi onemogućila da zemlje ove regije krenu ka EU i NATO-u".

Etničke tenzije te visoka stopa korupcije na Balkanu dobile su jednak prostor u izvještaju kao sudbina Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita te sukob Turske s kurdskom manjinom. Hrvatska je u očima američkih obavještajaca potencijalno plodno tlo za uzlet ultranacionalističkih i rasističkih pokreta te su situacije u Francuskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji za njih potencijalni uvod u takav scenarij.

Amerikance brine i Crna Gora koja se jedva uspjela othrvati državnom udaru te obavještajci strahuju da će osjetljiva politička klima približiti tu zemlju Rusiji.

Srbi: Sve zavisi od ponašanja Amerikanaca

Srbijanski analitičar Aleksandar Pavić, u izjavi za ruski Sputnik, prosuđuje da je mogućnost vojnog sukoba u jugoistočnoj Europi realnost, a kao uzročnike ne vidi ulogu Srbije, Rusije ili Kine, nego jedino i isključivo SAD-a.

-Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje i kao palikuća i kao vatrogasac. Ako oni budu insistirali, pritiskali da Srbija i RS uđu u NATO i da se po svaku cijenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše zavisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovdje imaju vojnu, medijsku i financijsku premoć na terenu - smatra Pavić.

Tvrdnju da su od 42 stranice izvješća NSA samo dvije rečenice posvećene prostoru Jugoistočne Europe, srbijanski analitičar ne vidi kao manjak američkog interesa za jugoistok Europe.

-Unutar Europe u izvješću su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog Brexita. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične točke i uz to, naravno, ruski i kineski utjecaj u Evropi. To čak i nije ništa novo. U kolovozu je odlazeći američki dužnosnik zadužen za Europu i Euroaziju, Wes Mitchell, naveo Balkan, sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mjesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog utjcaja", napominje sugovornik ruskog Sputnika te dodaje da treba očekivati njihove dodatne pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku.

Observer: Rusiju planira stvoriti ratni kaos na Balkanu

Podsjetimo, bivši agent NSA i sigurnosni stručnjak John Schindler u članku objavljenom prije dvije godine u njujorškom Observeru optužio je Rusiju da planira stvoriti ratni kaos na Balkanu kako bi skrenuli pozornost sa svojih drugih aktivnosti.

Schindler je tada otvoreno  upozorio kako se "upravo raspadaju privremena rješenja koja su NATO i SAD uspostavili na Balkanu kako bi zaustavili sukobe s kraja prošlog stoljeća".

- Bosna je kaljuža zločina i korupcije, s ozbiljnim problemom - islamskim ekstremizmom, koja je bolesna politički, ekonomski i društveno. Neobična, sklepana struktura koju je predsjednik Bill Clinton izbacio u Daytonu 1995. kako bi je zadržao na okupu nakon stravičnog građanskog rata, nikad nije bila zamišljena kao išta više od kratkoročnog rješenja - piše Schindler.

Schindlerov članak, s naslovom 'Prva vanjskopolitička kriza predsjednika Trumpa: Ratni bubnjevi ponovo odjekuju na Balkanu', posebno je zanimljiv kada se u obzir uzme činjenica da je objavljen u mediju čiji je vlasnik Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, kojeg se smatra njegovim čovjekom od najvećeg povjerenja.

 

R.H.