"Drago nam je svako hrvatsko zanimanje za HSK pa i ovaj HKD Napredak. Zahvaljujemo na dobrim željama za 20.-tu obljetnicu HSK", stoji u reagiranju Hrvatskog svjetskog kongresa na medijske prosvjede predsjednika predsjednika sarajevskog HKD Napredak Franje Topića zbog nepozivanja na obilježavanje 20. obljetnice HSK.

Glasnogovornik HSK Šimun-Šito Ćorić, odgovarajući na pismo predsjednika HKD Napredak, ne pokušava skriti iznenađenje ovakvim Topićevim reagiranjem.

"Pozorno čitajući to pismo ne možemo dokučiti u kakvoj je to važnoj vezi ova ustanova s HSK pa da zaslužuje da ju se poziva na ovakve manifestacije? Ta nigdje je kroz ovih 20 godina kao ustanovu nismo vidjeli ni sreli u djelovanju HSK! Baš nigdje! Voljeli bismo imati za arhiv HSK i tu odluku (pazi, imovina!) o 1/3 imovine koja ne postoji, ali i popis tog inicijativnog odbora osnivača HSK na kojem je naveden HKD Napredak!

Nadalje, monsinjor Topić tvrdi kako je nakon osnutka HSK vrlo brzo BiH »neslužbeno proglašena kao neinteresna hrvatska zemlja«, te da se »HSK već godinama pridružio onima koji smatraju da Bosna nije hrvatska zemlja.« Naš monsinjor bi mogao »proslaviti« viiiisoku obljetnicu takvih svojih tvrdnji, a nisu  mu one neka preporuka za ugled monsinjora! Još hrvatskog! To informiranom čovjeku zvuči kao da kaže kako je Isus osuđen na smrt jer je dilao dobru marihuanu po jeruzalemskim predgrađima!

Istina je da se od prve godine do danas HSK ni za koga nije toliko zauzimao koliko za Hrvate u BiH. Tko je imalo pratio medije kroz ovih 20 godina, iz godine u godinu, od 1993. do sadašnje 20.-te obljetnice ili prelistavao zbirke dokumenta HSK, znade da je tako. I to, nije se HSK u tu svrhu obraćao samo hrvatskim institucijama i vladama u HR i BiH, nego i inozemnim veleposlanstvima, vladama država po kojima djelujemo, UN-u i drugim svjetskim institucijama. Što bi nam tek ovakvi monsinjori podvalili da nije sve zabilježeno! I radi ovakvih »monsinjora« je dobro da je Matica jednom sabrala takve dokumente i objavila ih kao zasebnu knjigu koja o tome nedvojbeno svjedoči. Narod bi naš za ovakav slučaj rekao »u oči laže«.

Možda ipak ima pravo jedan naš dužnosnik koji kaže da na ovakvu prodiku i krivokletničku pisaniju ne treba odgovarati, jer je vjerojatno zamišljena tek za zabavu čitateljstvu u ovo ljetno vrijeme, dok jedna naša tajnica upozorava da kad nema pametnijeg posla onda »besposlen pop, jariće krsti«! Da se to ne bi i na mene primijenilo, skraćujem ovaj službeni odgovor. Ta ovakve optužbe može iznositi samo netko tko ne zna ništa o radu HSK ili tko mu klevetnički podmeće, pokušavajući pri tome iz svoga geta izići makar pred dio javnosti. I još, uzoriti predsjedniče Napretka, neki poručuju: ni za koga nije dobro imati stav »HKD Napredak – to sam ja«. Naime, srećemo puno ljudi iz Napretka koji sude oprečno od Vas. A kako je HSK po svojoj naravi organizacija hrvatskih udruga izvan domovine, čim i jedan ogranak Napretka izvan domovine, a to za HSK znači izvan RH i BiH, zažele pristupiti HSK, više je nego dobro došao", kaže se u odgovoru na Topićevo pismo koje je potpisao Šimun-Šito Ćorić, glasnogovornik HSK.

Topićevo insistiranje na "podjeli imovine"

Podsjetimo, predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, koji je u Sarajevu razvio pravo gospodarsko carstvo, je prije nekoliko dana negodovao zbog nepozivanja na obilježavanje 20. obljetnice utemeljenja Hrvatskog svjetskog kongresa.

Podsjećajući da je među osnivačima HSK-a bio i HKD Napredak Topić je u svome regiranju naveo da su "oci utemeljitelji na početku osnivanja HSK-a pokazali svoj osjećaj za cjelinu hrvatskog naroda koji živi u Hrvatskoj i u BiH tako što su u statut unijeli da, ako bi eventualno HSK bio ukinut, dvije trećine imovine HSK-a bi ostalo Matici hrvatskoj, a jedna trećina Napretku".

- Kako je vrlo brzo BiH bila neslužbeno proglašena kao neinteresna hrvatska zemlja, tako je i HSK otpisivao, što javno, a što više potajno, Bosnu, pa tako i HKD Napredak. I za to je sasvim dosljedno i ovo nepozivanje HKD Napredak na ovaj jubilej. Samo je zamagljivanje i zavaravanje javnosti pozivanje nekih bh. Hrvata na jubilej - stajalo je u pismu predsjednika HKD Napredak Franje Topića.

Da je drugačije, dodao je tom prigodom Topić, HSK i svi Hrvati bi bili ponosni na Napredak i na njegove velike rezultate i "ne bi se moglo desiti da se Nepredak ne pozove na ovakav događaj".

- Valjda bi barem u demokratskom svijetu trebalo razlikovati stranačku pripadnost i političku orijentaciju od objektivnih vrijednosti i ostvarenih rezultata. Činjenica jest da su Hrvati izvan domovine dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Hrvatske. I puno bi teže bilo obrana i osamostaljivanje Hrvatske bez bezrezervne podrške iseljenih Hrvata iz Hrvatske i BiH - kaže se u pismu predsjednika HKD Napredak Franje Topića, objavljenom prije nekoliko dana.

 

M.J.