Nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH i aktualni član Predsjedništva Unije socijaldemokrata BiH Stjepan Kljujić pobunio se protiv ujedinjenja Lagumdžijinog SDP-a i Unije socijaldemokrata.

Za sve je optužio jedan dio starih komunista koji se godinama prikrivaju kao socijaldemokrati.

-Jedan dio starih komunista koji su se prikrivali kao socijaldemokrate vodili su pregovore sa Zlatkom Lagumdžijom. Tu, prije svega, mislim na Miru Lazovića i Ivu Komšića, i onda su oni, nakon što su obavili sve te razgovore i vjerojatno osigurali sebi nešto u rukovodstvu SDP-a, sazvali Glavni odbor, na kojem su dobili većinu i otišli u SDP. Međutim, to nije statutarno pravilno, samo je kongres mogao donijeti odluku o priključenju Unije nekoj drugoj stranci, a s druge strane ostali smo mi koji ne želimo ići - kazao je za Oslobođenje Stjepan Kljuić.

Kljujić, koji se danas predstavlja kao gorljivi socijaldemokrata, tvrdi da se mnogi protive ovom sporazumu.

-Onih koji se protive ujedinjenju USD-a sa SDP-om mnogo je, prvenstveno cijela Hercegovina, te pojedini vijećnici iz sarajevskih općina i drugi - kazao je Kljuić

Podsjetimo, predsjednik ove stranke Miro Lazović ovih je dana potpisao sporazum s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom o ujedinjenju. Želju za ujedinjenjem pokazao je i Željko Komšić, aktualni predsjednik DF-a, koji kao jedini uvjet za ponovnim ujedinjenjem sa SDP-om stavlja dolazak nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ Bogića Bogićevića na čelo SDP-a BiH.

>>Željko Komšić spreman ugasiti DF ukoliko Bogić Bogićević dođe na čelo SDP-a BiH

Analitičari vjeruju da je riječ o okrupnjavanju nekadašnjih komunističkih snaga iz druge polovice osamdesetih godina prošlog stoljeća, među koje ubrajaju i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je bio ministar u posljednjoj jednopartijskoj vladi nekadašnje SR BiH.

I. Pehar