Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ)  danas je raspravljala o kreditnom zaduženju za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku čime bi se zgrada Gimnazije vratila Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Naime, federalna Vlada predložila je da  zajedno sa Vladom SBŽ i Općinom Travnik sudjeluje u zaduženju u iznosu od  7.200.000 KM za izgradnju srednjoškolskog centra u Travniku, u koji bi bile izmještene škole iz zgrade koja pripada  Vrhbosanskoj nadbiskupiji a nacionalizirana je u vrijeme bivše države.

Omjer vraćanja kredita bit će određen posebnim sporazumom, kojeg će potom Vlada SBŽ, zajedno sa konkretnim podacima o potrebnom zaduženju, uputiti županijskoj  Skupštini na potvrdu.

Županijski  ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta,  Jozo Jurina kazao je da bi kompletna izgradnja srednjoškolskog centra u Travniku trebala koštati oko 15 miliona KM.

“Nadam se da će do neke od narednih sjednica Vlade SBŽ biti urađen plan aktivnosti i da ćemo imati konkretan predračun planiranog zaduženja koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru”, rekao je Jurina.

Županijski  premijer Tahir Lendo podsjetio je da je Federalna vlada ranije već osigurala pet miliona KM, te da je s tim novcem izgrađen jedan dio srednjoškolskog centra u Travniku.

“Vlada je opredijeljena da konačno bude riješeno ovo pitanje, jer postoji projekt i izvođač, te je potrebno što prije završiti sve planirane procedure.Nije potrebno samo izgraditi srednjoškolski centar, nego nabaviti i svu potrebnu opremu koja će omogućiti kvalitetnu nastavu”, rekao je Lendo.

Članovi Vlade SBŽ istaknuli su i danas da je nužno učiniti sve kako bi konačno bila ispoštovana odluka Doma za ljudska prava BiH iz 2003. i rješenje Ustavnog suda BiH iz 2012. godine o ustupanju preostalog dijela gimnazijske zgrade u Travniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U dokumentu upućenom županijskoj  Vladi u Travniku, Vlada FBIH je navela da povrat imovine nacionalizirane ili konfiscirane u vrijeme bivše države, koja je ranije bila vlasništvo vjerskih zajednica u BiH, predstavlja pozitivan napor u osiguravanju vjerskih sloboda zagarantiranih Ustavom BiH.

 

M.J.