Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda izjavio je kako ta institucija nije uopće uvjetovala izgradnju Pelješkog mosta s utvrđivanjem međudržavne granice na kopnu i moru kao i plovnim koridorom s Hrvatskom, demantirajući tako predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

-Niti mi je takvo (Zvizdićevo) pismo proslijeđeno, niti su takvi zaključci utvrđeni na Vijeću ministara -rekao je Bevanda u izjavi za medije u Mostaru, pojasnivši kako su na 108. sjednici Vijeća ministara upravo doneseni zaključci na prijedlog resornog ministra prometa i veza BiH Ismira Juske kojim se ne priječi Hrvatskoj pravo na nastavak gradnje Pelješkog mosta.

-Vijeće ministara je jednoglasno usvojilo izvješće ministra Juske gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora - pojasnio je Bevanda.

Podsjetimo, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću pismo u kojemu je istaknuo kako ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo nužnu formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, a pri tom inzistira na tvrdnji kako je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru, te plovni koridor na moru nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao.

Prethodno, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je kako "BiH planira graditi luku na južnoj strani poluotoka Kleka".

Predsjednik Vlade Plenković je prošloga tjedna za vrijeme boravka u BiH izjavio kako će se Pelješki most graditi na  'hrvatskom teritoriju', te oko početka radova nema nikakvih prijepora.

 

M.M.