Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije Krug nezavisnih intelektualaca 99, bošnjačke nevladine udruge, u izjavi za N1 kazao je da će "svaki politički akter u Bosni i Hercegovini koji podrži Deklaraciju Hrvatskog sabora biti zgažen"

-Onaj politički akter u Bosni i Hercegovini koji podrži ovu Deklaraciju će biti zgažen od političkog naroda Bosne i Hercegovine - kazao je Kulenović komentirajući današnju saborsku Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Kulenović ne skriva kako je asimilacija Hrvata u BiH jedan od ključnih političkih ciljeva velikobošnjačke unitarističke opcije.

-Nemam ništa protiv toga da su Hrvati dio hrvatskog naroda. Ali, u modernom smislu je nacija jednako država. Ako su sastavni dio hrvatske nacije, onda se suočavamo sa teritorijalnim aspiracijama Hrvatske. Takva politika se već realizira na terenu. Imate dvije škole pod jednim krovom, dvojno državljanstvo - kazao je za N1.

Kao reakciju Bosne i Hercegovine na saborsku Deklaraciju zagovara "aktivni ofanzivni stav prema Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji".

Također je ocijenio da nastavak dominacije desnih političkih stranaka u Europskom parlamentu može značiti podršku trenutnoj politici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Federalistički pristuo u višenacionalnoj zajednici kakva je BiH za njaga je "plemensko stanje gdje će plemena birati svoje poglavice".

-Plenković želi da Bosnu i Hercegovinu vrati u plemensko stanje gdje će plemena birati svoje poglavice, a poglavice se usuglašavati. Mi nismo željeli mijenjati socijalizam za sustav koji će nas vratiti unazad - zaključio je Kulenović.

 Zanimljivo je da su se slične izjave čule i tijekom saborske rasprave što otvara pitanje o sprezi određenih unitarističkih krugova u Sarajevu i vodstva određenih političkih stranaka u Republici Hrvatskoj.

 

M.J.