Zastupnik u Skupštini Unsko-sanske županije Razim Halkić iz SDP-a BiH izabran je za člana Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice u Cazinu, što je većina medija u Bosni i Hercegovini dočekala s podsmijehom, ali i upozorenjem kako se u toj zemlji manipulira s nacionalnim opredjeljenjem


U ovoj informaciji ne bi bilo ništa posebno zanimljivo da se ne radi o novopečenom hrvatskom zastupniku u Skupštini Unsko-sanske županije, koji je proteklog tjedna vodio 'bitku' za izbor predsjedavajućeg Skupštine, odnosno za funkciju koja pripada Hrvatima", navodi  sarajevski portal Klix pokušavajući dočarati razinu manipulacija kojom se pojedine velikobošnjačke skupine služe kako bi Hrvate izbacili iz vlasti.

Objavili su i dokument po kojemu je Halkić bio kandidat i na kraju izabran u lokalnu organizaciju Islamske zajednice u Cazinu.

Prošloga tjedna zastupnici Razim Halkić i Anel Šahinović posvađali su se jer se nisu mogli dogovoriti koji će od njih preuzeti poziciju dopredsjednika skupštine koja pripada Hrvatima što je potaknulo rasprave o političkim zloporabama s lažnim predstavljanjem što potenciraju velikobošnjačke političke opcije.

Jedan od dvojice "Hrvata" iz Unsko-sanske županije Razim Halkić i Anel Šahinović bit će birani i u Dom naroda Federacije BiH iz kojega je bira izvršna vlast u ovome entitetu, a na opasnosti od zloporaba stalno upozoravaju hrvatske stranke.

S obzirom da su Bošnjaci većinski narod u Federaciji BiH dovoljno je da izaberu šest od 17 Hrvata u Domu naroda, što im je dovoljno  da mogu posve zaobići stranke koje podupire najveći broj Hrvata i uspostaviti  puni nadzor nad Domom naroda a tako i procesom uspostave vlasti.

To su velikobošnjačke grupacije i napravile u dva navrata 2000. (Alijansa) i 2010. godine (platforma).

Politički predstavnici stranaka okupljenih oko HNS-a godinama zagovaraju kako treba zakonski urediti ovo pitanje. Međutim, kod bošnjačke strane nema političke volje za takvo što.

 

M.J.