Novinari i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije pod obradom su agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)BiH koju nadzire najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije, izjavio je u utorak predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u utorak u Istočnom Sarajevu rekao da je OSA, kojoj je na čelu Osman Mehmedagić Osmica, blizak obitelji bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, 10. travnja donijela odluku o 'obradi' pod djelovodnim brojem protokola 05/1-4-1547/19, ustvrdio je Dodik.

Pod nadzorom je deset medija, rekao je i pojedinačno naveo Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Večernji list, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer.

Ustvrdio je da je naređeno i praćenje medija i novinara.

"Točno je da je rečeno da se mora otvoriti sustav praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih suradnika koji će pisati kako im bude naloženo", rekao je Dodik. 

Za takav rad državne sigurnosne agencije optužio je členika stranke SDA Bakira Izetbegovića.

"To (OSA) je otuđeni centar moći koji je pod izravnim nadzorom Bakira Izetbegovića. OSA je trebala inkriminirati različite nepodobne ljude“, istaknuo je Dodik.

Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu ovih navoda. Glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista Jozo Pavković rekao je za portal sarajevskog Dnevnog Avaza da se radi o zabrinjavajućoj objavi te da će zatražiti provjeru navoda i kažnjavanje odgovornih.

"Utvrdi li se točnom, onda ćemo posve sigurno izvijestiti sve relevantne adrese te zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruženja, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi", rekao je Pavković. 

Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranja afera navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH.

Vijeće za tisak zahtjeva istragu

 Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija.

-U ime svojih članova, tisaknih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužiteljstva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju! Čak i u ovom trenutku, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu, navodi se u reakciji Vijeća za tisak.

Podsjećaju da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. 

-Te su metode apsolutno nedopustive u demokraciji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati. U cilju zaštite svojih članova,tiskanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i tko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene, zaključuje se u priopćenju Vijeća za tisak.

 

M.M.