Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pozvao je u četvrtak nakon sjednice Obavještajno-sigurnosnog odbora (OSO) da se Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) stavi pod nadzor te zaustavi s medijskim aferama kao što je i ona o navodnom vrbovanju radikalnih islamista, selefija od strane hrvatske SOA-e.

-Krajnje je vrijeme da se obavještajni sektor stavi pod institucionalni nadzor i da se iz oblasti medijskog djelovanja prebaci u zakonski okvir, priopćio je Bevanda nakon sastanka OSO-a, tijela kojega čine čelni ljudi državnog Vijeća ministara BiH, na kojoj je sudjelovao i ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić Osmica.

Na sjednici su bili i predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine Mirko Šarović, no na sjednicu nije došao ministar Dragan Mektić koji je optužio Hrvatsku da je vrbovale selefije da dostave oružje u jedan vjerski objekt kako bi BiH predstavila kao utočište radikalnih islamista.

Prethodno  je ovu špijunsku aferu u javnost plasirao portal Žurnal čiji su novinari bliski Mektiću i direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, prenosi Hina.

Bevanda je pak u priopćenju ocijenio kako su nedopustivi pojedinačni postupci i istupi pojedinaca u Vijeću ministara, čime je očito aludirao na ministra Mektića. Po njemu je zabrinjavajuće što se ponavljaju obavještajne afere te su uglavnom usmjerene ka susjednim zemljama.

-Ne vidim da nas to vodi regionalnoj suradnji niti dobrim vanjskim pa ni unutarnjim odnosima, pojasnio je Bevanda dodajući kako je inzistirao da se danas afera „selefije“ izvede na čistac kroz institucije, kako je jedino zakonito.

Poručio je kako se neće pokolebati u traženju informacija o navodnoj aferi.

-Sve što nam zakon omogućava bit će urađeno kako bi se saznalo kakve je informacije u javnost iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kojeg danas nije bilo na sjednici, zaključio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će dužnosnici ove stranke u državnom Vijeću ministara zatražiti istragu o paraobavještajnim djelovanjem unutar BiH s ciljem diskreditiranja skupa o ustavnim promjenama u Neumu na kojemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

M.J.