Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a oglasilo se priopćenjem u kome navodi kako je u tijeku istraga protiv članova prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar.

-U povodu medijskih priopćenja i izjava datih s više adresa, udruga i pojedinaca, želimo izvijestiti javnost da Županijsko tužiteljstvo Mostar već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi poduzeća Aluminij d.d. Mostar, te odbacujemo sve prigovore o političkom utjecaju na ovo tužiteljstvo, priopćeno je Tužiteljstva HNŽ.

Navode kako su predmeti formirani na temelju prijava uposlenika, članova Sindikata, a neki su, kako kažu, formirani i na temelju Izvješća Financijske policije FBiH i Udruge malih dioničara.

-Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužitelja i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja, stoji u priopćenju.

Podsjećaju da se trenutačno se u radu u tužiteljstvu nalazi šest predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni.

-Tužiteljstvo HNŽ, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte (sindikat i dr.) da tužiteljstvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi tužiteljstvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdilo eventualne počinitelje tih kaznenih djela, stoji u priopćenju.

 

M.J.