Izbori u HSS-u protekli su u relativno mirnom i demokratskom ozračju. Svakako valja spomenuti da je omogućeno svim kandidatima da se predstave delegatima, no ono što je važnije kandidati su se i javno sučeljavali.

Novi predsjednik Krešo Beljak pozivao je na zajedništvo, na povratak svih koji su iz HSS-a otišli natrag, no čini se da je smetnuo s uma utjecaj svoje glavne partnerice Marijane Petir koja pak iz stranke želi istjerati sve one koji ne misle kao ona. S tom činjenicom vrlo brzo se Beljak suočio i očito promijenio svoje stavove, pa umjesto da je počeo vraćati ljude u stranku krenuo je s izbacivanjem. Prva žrtva je bio jedan od novoizabranih potpredsjednika stranke i predsjednik Zadarske županijske organizacije Zdravko Šarić. Pred izvjesno vrijeme isti je navodno imao žestok okršaj na stranačkim tijelima sa Marijanom Petir.

Dolinom Neretve se šuška da je Beljak naredio Jambu da se mora povući sa mjesta predsjednika županijske organizacije, a da je na to mjesto naumio postaviti nekadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika Vidu Bogdanovića. I tu se treba malo vratiti u prošlost i podsjetiti kako se Jambo i Marijana doslovno organski ne podnose. Nameće se pitanje tko je slijedeći na redu, je li to možda predsjednica Hrvatskog srca Marija Anić Ledinski? Navodno se i ona zamjerila Marijani u prošlom sazivu predsjedništva pa je Marijana već tada tražila od Beljaka da čim postane predsjednik mora izbaciti gospođu Anić Ledinski. No, ovdje bi mogao nastati problem jer iza predsjednice Hrvatskog srca stoji dosta utjecajna asocijacija žena HSS-a, a i zagrebački župan Kožić, ujedno i jedan od novih potpredsjednika stranke. Teško da će Beljak ovdje uspjeti izvršiti naredbe gospođe Petir. Beljak na svaki mogući način pokušava zavladati barem jednim dijelom lokalnih organizacija, no njegovi aktivisti nailaze na dosta tvrde bedeme. Pokušali su srušiti predsjednika Bjelovarsko-bilogorske županijske organizacije, gradonačelnika Čazme Dinka Piraka, no ostali su u manjini, a navodno se ispipava mogućnost smjene zagorske šefice Vlaste Hubicki. Čudno neko zajedništvo?!

HSS je članica domoljubne koalicije, bivši predsjednik Hrg pozicionirao je nekoliko dužnosnika po ministarstvima pa malo začuđuju nastupi novog predsjednika Beljaka koji se večinom svode na kritike vlade koje je HSS sastavni dio. Nemojmo smetnuti s uma da je HSS članica EPP-a, te da je Marijana Petir postala EU parlamentarka upravo zahvaljujući Domoljubnoj koaliciji. Dakle, stavovi Beljaka i Petir i ovdje se izgleda ne podudaraju. 

Stječe se dojam da Beljak u stvari ne zna što hoće, javno iznosi stavove da HSS od HDZ-a ne traži ispunjenje sporazuma koji je potpisao Hrg sa Karamarkom, a u stvarnosti navodno to ipak zahtijeva. Za stranku kojoj je došao na čelo kaže da je "trgovačko kulturno-umjetničko društvo", kao predsjednik stranke javno govori da nema nikakav program. U takvim okolnostima jasno je da želi skrenuti pozornost na sebe i dati si malo značaja napadima na vladu. Nije zanemariva činjenica da je Beljak gradonačelnik Samobora zahvaljujući SDP-u s kojim  je u koaliciji pa i tu nastaje jaz između njega i Petir koja je izazito konzervativna, desno orijentirana, a i dosta vezana uz katoličku crkvu. Sjetimo se reakcije biskupa Košića prema vodstvu Mosta kad su se spremali ući u koaliciju sa SDP-om.

Realno pak gledajući samo dvije osobe u HSS-u ovoga trenutka imaju određenu političku snagu na nacionalnoj razini. Najveću snagu, kao preferencijalno izabrani zastupnik ima bivši predsjednik Hrg, ako ni zbog čega drugog onda zbog tijesne večine u Hrvatskom saboru. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se stvari razvijale da Beljak donese odluku o raskidu koalicije, bi li Hrg poštivao odluku stranke ili sporazum koji je potpisao?! Druga osoba koja ima određenu snagu jest Marijana Petir kao EU zastupnica. O njezinoj ruci ne ovisi koalicija, no utjecaj joj daje pozamašan broj preferencijalnih glasova. Uloga Hrga i ovdje je značajna. Iako je Petir bila njegova protivnica, tada na strani Bajsa, Hrg joj je pružio ruku i pozicionirao je na listi Domoljubne koalicije. Po nekim informacijama unatoč određenom nezadovoljstvu ostalih članica koalicije, ali i dijela stranke. Činjenica jest da se unatoč tome Petir okrenula protiv njega, no realno i Petir i Hrg dio su iste koalicije, a Beljak je na drugoj strani.

Može li se onda znati tko u stvari vodi HSS?

 

Jurica Šoić