Nakon 30. godine podignuta je optužnica protiv vrha JNA i pilota za raketiranje Banskih dvora u Zagrebu, koje se dogodilo oko 15 sati 7. listopada 1991.

Optužnica tereti šest ratnih zločinaca, zapovjednika i pilota, zločinačke JNA, od kojih ni jedan nije dostupan, svi su već odavno „tamo daleko“ tako da nema gotovo nikakve šanse da iako budu i osuđeni ikada se nađu u zatvoru.

Okrivljenici su postupali u cilju da ugroze Ustavno propisano državno i društveno uređenje i sigurnost Republike Hrvatske, da usmrte prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođu dr. Franju Tuđmana i njegove suradnike.

Tada je u Banskim dvorima pričinjena znatna materijalna šteta, jedan čovjek je ubijen, a nekoliko ih je ranjeno.

Međutim, nakon raketiranja Banskih dvora, zločinački zrakoplovi JNA napali su i Koprivnicu (prvi put nakon II. svjetskog rata!). O tome nema ni riječi.

Dakle, toga dana, 7.10.1991., oko 15,25 sati raketirali su ovdašnju vojarnu u kojoj se u tom trenutku nalazilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja, pripadnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade, pod zapovjedništvom Dragutina Kralja.

Poginuo je jedan hrvatski branitelj, David Piskor, dok su dva ranjena. U krugu vojarne i oko nje počinjena je znatna materijalna šteta. Sreća je bila da je koprivnički PZO pružio znatan otpor te što nekoliko raketa nisu eksplodirale.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR) svojedobno je podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici i kaznenu prijavu i protiv ovog ratnog zločina, ali gotovo se do danas s tim u svezi ništa nije poduzelo.

Sve je ostalo – mrtvo slovo na papiru.

Stoga, ratni zapovjednik Dragutin Kralj pita:

-          Kako to i zbog čega se ovaj događaj neprestano minorizira i prešućuje. O tome se ne govori ni o „tv-kalendaru“. Valjda smo trebali svi izginuti, pa da se organizira istraga i da se više piše i govori i u svezi toga!

 

Mladen Pavković