Na zahtjev ureda europskog tužitelja (EPPO) policija je 02. svibnja 2024. godine u Zagrebu privela 30-ak osoba zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu, teške ukupno dva milijuna eura od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU, piše klikni.hr.

Uz bivšeg dekana spomenutog fakulteta Almina Đapu, među uhićenima je profesor istog fakulteta Boško Pribičević, inače nekad istaknuti član SDP-a. Pribičević je 2015. godine izabran za predsjednika velikogoričkog SDP-a, no samo godinu dana kasnije podnio je ostavku na tu funkciju. Tada je obrazložio kako je razlog preseljenje, a stranačko djelovanje nastavio je u zagrebačkom SDP-u.

Ured europskoga tužitelja ističe kako postoji sumnja da je Geodetski fakultet u dogovoru s Trupkovićem dostavljao Ministarstvu kulture izvješća po znatno višoj cijeni po kojoj bi iste radove obavila poduzeća s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je Trupković bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio Almin Đapo u ime Geodetskog fakulteta.

Trupković je, nastavlja EPPO, odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Almin Đapo i to u iznosu od 3,2 milijuna eura. No, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici Ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima. Tijekom istrage je utvrđeno da su Almin Đapo i Boško Pribičević koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima i to u iznosu od najmanje 384.000 eura.

Bit će zanimljivo za vidjeti hoće li SDPartija čiji je član uhićen, prozvati zbog ovoga poteza europskog tužitelja tehničku ministricu kulture, u vrlo zanimljivom trenutku. „Rijeke pravde“ nemaju baš puno pravednih članova, kako ispada.

S druge strane, tehnička ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pokazuje se sve većim teretom za HDZ i Andreja Plenkovića. Osim što je tijekom cijeloga mandata prate ne samo afere u ministarstvu kulture, već i nerazumna svjetonazorska približavanja ekstremno lijevim akterima tzv. neprofitne scene, od dodjela novaca raznoraznim udrugama i pojedincima za pljuvanje Republike Hrvatske u zemlji inozemstvu te imenovanje čak i ovakvom HDZ-u neprirodnih i ideoloških dalekih ljudi na određene funkcije.

Također, spominjanje da je Davor Trupković došao u ministarstvo kulture za vrijeme ministra Zlatka Hasanbegovića, što je nevažno, s obzirom da je nakon promjene ministra nastavio djelovati u njezinom ministarstvu i to već više od 8 godina, a sve to u trenutku dok traju delikatni pregovori za sastav nove vlade s Domovinskim pokretom, pokazuje da nema osnovnoga osjećaja za tajming, što je u politici najvažnije.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek je 8 godina obnašala tu dužnost zahvaljujući svojoj dubrovačkoj vezi. Svatko će se složiti da, koliko god ta veza jaka bila, 8 godina je ipak dovoljno. Sad je postala (pre)veliki teret i vrijeme je da se na čelu ministarstva kulture pojavi ipak nešto konzervativnija osoba koja će hrvatsku kulturu uzdignuti iz jugoslavenskoga blata te podignuti na jednu višu, europsku razinu.