Jelka Milićević, federalna dopremijerka, ministrica financija FBiH te zapovjednica Stožera civilne zaštite FBiH  optužila je ministre iz reda SDA za pokušaj suspenzije Parlamenta Federacije BiH bez njegova znanja.

Naime, ministar unutarnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara (SDA), izjavio je da su ministri iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH blokirali donošenje uredbe sa zakonskom snagom koja bi omogućila da budu uhićivani i pritvarani oni koji prekrše mjere samoizolacije.

Gostujući u program Televizije Herceg-Bosne, Miličević je istaknula kako ta uredba nikada nije ni došla na dnevni red.

„Već je u fazi razmatranja ocijenjeno da su se preskočile sve procedure. Da bi vi donijeli uredbu sa zakonskom snagom, zapravo suspendirate zakonodavnu vlast. Zakonodavna vlast, tj. Parlament može ili ne može raditi, ako oni kažu da treba, to je zakon i to je korekcija u zakonu, a ako nije onda se izjasne da ne mogu raditi. To znači da daju ovlasti da Vlada donosi uredbe privremenog karaktera“, rekla je Milićević pojasnivši da se ovime zapravo željelo Parlament Federacije BiH suspendirati bez njegova znanja.

Upitana je li bila protiv odluke o nabavi 150.000 tisuća testova za otkrivanje koronavirusa, kupovinu kojih je dogovorila Sebija Izetbegović, direktorica UKC Sarajevo i supruga Bakira Izetbegovića, zajedno s načelnikom Uprave CZ FBiH Fahrudinom Solakom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem, Milićević kaže da ona nije protiv nabave testera ali je važno ispoštovati procedure.

„Ja sam samo bila protiv da se to dogovara mimo ustava. Znači, uvijek treba poštovati procedure. Rekla sam to i na novom Stožeru i na presici“, kazala je federalna dopremijerka dodavši da se u ovoj situaciji mora slušati struku.

Ističe također da je Federalni zavod za javno zdravstvo prepoznat kao institucija koja može koordinirati sve zdravstvene institucije i struku različitog spektra.

„Mi moramo slušati ono što oni kažu i raditi kao mali vojnici, ako hoćemo rezultat”, zaključila je Milićević.

 

M.J.