Arhiva članaka HRsvijet.net

Rusija će poslati nove protuzračne sustave, koji bi mogli uključiti i rakete S-400, na otoke zbog kojih se Moskva spori s Japanom, izvijestila je u utorak agencija RIA pozivajući se na izvor iz glavnog stožera ruske vojske.

Rusija je zaposjela četiri japanska otoka potkraj Drugog svjetskog rata, a svoje stajalište da je to njezin teritorij potkrjepljuje planovima o većim ulaganjima i jačanjem vojne nazočnosti. Japan nikada nije priznao gubitak tih otoka na jugu Kurila, a taj prijepor godinama opterećuje odnose dviju zemalja.

Medvedev na otoku Kuril

"Postrojbi će biti priključena protuzračna brigada", prenijela je RIA izjavu iz izvora iz glavnog stožera. Protuzračni sustav tvorit će oružja kratkog i dugog dometa, a možda i ruski sustav S-400 zemlja-zrak.

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu toga izvora koji niječe tu informaciju, a glasnogovornik ministarstva obrane odbio je vijest potvrditi ili zanijekati.

Sustav S-400 može presresti i uništiti ciljeve u zraku na udaljenosti do 400 kilometara, što znači da može pogoditi zrakoplove i rakete nad Japanom, navela je RIA.