Arhiva članaka HRsvijet.net

Branko Borkvić

Branitelji Vukovara i danas su odlučni i jedinstveni u svim stajalištima kao što su bili 1991., poručeno je sa sastanka zapovjednika postrojba 204. vukovarske brigade, koja je sudjelovala u obrani Vukovara 1991. godine.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, govoreći o uhićenju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković ocijenio je kako se 'slučajem Purda' Srbija umiješala u unutarnje stvari Republike Hrvatske.

Koja je razlika između sudionika ustanka u varšavskome getu i branitelja Vukovara? Ako je i jedan sudionik ustanka u varšavskome getu bio proganjan nakon rata, onda neka proganjaju i nas, rekao je Borković i istaknuo kako očekuje da se istina o Vukovaru stavi na dnevni red Sabora, što je već zatražio Odbor za ratne veterane.

Na pitanje novinara tko je kriv za "slučaj Purda", odgovorio je da su krivi svi nositelji državne vlasti od 18. studenoga 1991. godine, to jest sloma obrane Vukovara, do danas koji nisu dobro odradili posao za koji su bili plaćeni i dužni su ga bili obavljati.

Borković je također rekao kako su se sudionici sastanka složili da se treba provesti revizija svih aboliranih slučajeva, posebno onih kod kojih postoji sumnja u počinjenje ratnog zločina, kako bi se krivci za ratne zločine, bez iznimke, kaznili. Poručio je da branitelji, u skladu s dogovorom s premijerkom i resornim ministrima, još čekaju poziv iz Vlade na sastanak kako bi se razriješili postojeći problemi.

Najavio je da će se 10. ožujka obilježiti 20. obljetnica osnutka nenaoružanih odreda na području bivše vukovarske općine te kako branitelji očekuju da bi na toj proslavi mogao biti i Tomislav Merčep. (Hina/hrt)

{linkr:related;keywords:purda;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}