Arhiva članaka HRsvijet.net

Izborni stožer neovisnog predsjedničkog kandidata Milana Bandića reagirao je na DIP-ovu zabranu promidžbenog spota "Stop crvenoj Hrvatskoj" ocjenjujući da se radi o cenzuri i pristranom činu.

"Obavještavamo javnost da je Državno izborno povjerenstvo, na prijedlog Izbornog stožera Ive Josipovića, zabranilo emitiranje spota Stop crvenoj Hrvatskoj!. DIP smatra spornim korištenje riječi u tv spotu, a koje je Ivo Josipović doista izgovorio u Rijeci 29. prosinca 2009. gpdome. Smatramo ovo običnim udarom na umjetničku slobodu, dosad neviđenom cenzurom i pristranim činom koji dovodi u pitanje stanje i razvoj demokratske prakse u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju Izbornog stožera Milana Bandića.

U priopćenju se ističe da "TV spot sadržajno nije uvredljiv niti na bilo koji drugi način sporan jer je faktičan" te da "spot jasno ističe objektivne razlike između dvojice kandidata".

 

DIP-ovo pismo o zabrani:

Priopćenje iz DIP-a donosimo u cjelosti.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je dopis Izbornog stožera prof. dr. sc. Ive Josipovića kojim se zahtijeva zabrana emitiranja video spota predsjedničkog kandidata Milana Bandića.

U navedenom video spotu koristi se jedna od izjava predsjedničkog kandidata prof. dr. sc.Ive Josipovića na način da se u više navrata ponavljaju riječi: „ ….mapu Hrvatske potpuno zacrveniti…, potpuno zacrveniti…, zacrveniti…, zacrveniti..., zacrveniti…“. Uz te riječi koriste se i riječi treće osobe: „…drugovi i drugarice…, …drugarski…“. Državno izborno povjerenstvo je pregledalo predmetni spot .

U povodu istoga očituje se kako slijedi:

I. Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo da su u ovom video spotu riječi predsjedničkog kandidata očito izdvojene iz cjelovitog izričaja, a time i izvučene iz konteksta (značenja) u kojemu su izgovorene. Pri tome nije prijeporno da za takav zahvat ne postoji suglasnost protukandidata.

II. Državno izborno povjerenstvo ocjenjuje da je ovakvo izdvajanje pojedinih riječi iz konteksta rečenice, čime se bitno mijenja njezin smisao, neprimjereno i nedopušteno u svim slučajevima kada za to ne postoji suglasnost osobe čiji se izričaj za to koristi. Kada se takav način oblikovanja promidžbenoga spota jednog kandidata vrši tako da se na nedopušteni način koriste izdvojene riječi upravo protukandidata to predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe.

III. Državno izborno povjerenstvo nalaže svim elektronskim medijima zabranu video spota.

 

Na HRsvijetu nema cenzure slobodnog govora pa ni umjetničkog izraza i smatramo DIP-ovu izjavu sramotnim učinkom!

Pogledajte video i odlučite sami, je li zabrana opravdana:

Zabranjeni spot "Stop crvenoj Hrvatskoj" from Milan Bandić on Vimeo.

 

Svoje misli možete poslati na DIP-ovu adresu:

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Demetrova 15

10 000 ZAGREB

Kontakt podaci:

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.izbori.hr

telefon:  +385 (0) 1 45 69 712
+385 (0) 1 45 69 713

telefaks: +385 (0) 1 63 03 509
+385 (0) 1 45 69 781