Arhiva članaka HRsvijet.net

Krene li u aktiviranje svojih spavača u Saboru, Ivo Sanader neće najaviti samo rat HDZ-u već cijeloj zemlji, koja će u slučaju, da joj Vladu ruše Sanaderovi spavači logikom izvanrednih izbora, faktički zaustaviti pregovore s Unijom te realno otvoriti prostor tome da, kako to i priželjkuje naša radikalna ljevica, u Uniju idemo zajedno sa Srbijom!

 

No, tako nešto bi moglo homogenizirati ostatak HDZ-a oko Jadranke Kosor i zato bih se prije kladio da će Sanader raditi na dodatnom rastakanju stranke, na pridobivanju neodlučnih i zbunjenih te će tek u trenutku kad dovoljno ojača lupiti šakom po stolu! Do tada će svojom potencijalnom snagom zastrašivati! Kad je vidio s ga je kakvom koncilijantnošću ispitivao SDP, s kojim su pak provincijalnim strahom hadezeovcima u povjerenstvu klecale noge pred njim, shvatio je da u ovoj zemlji nitko ne pamti dulje od tri dana. Iz njegove medijske superiornosti koju su kreirali mediji krije se guranje pod tepih krvave istine: da je pobjegao kad je bilo najteže, da je ostavio na cjedilu i Vladu i stranku i državu ako hoćete, da je otišao a da ni danas nije narodu rekao istinu zbog čega je pobjegao!

To na političkoj sceni u zadnje dvije tisuće godina nije nitko napravio! Umjesto da ga se tretira kao dezertera, mediji su ga od prve sekunde njegova povratka tretirali kao neupitnog pozitivca! Nije moguće zaviriti u njegov mozak i znati koje će poteze vući, ali je strateški gledano izgledno da će nastaviti s uništavanjem hrvatske političke desnice. Ivo Sanader je, naime, pravi grobar hrvatske političke desnice.

Izbacio je iz stranke ne samo pašalićevce već i brojne druge koji su na desnom krilu HDZ-a imali težinu. SDP to na ljevici nikad ne radi! Zato su Nenad Stazić i Ljuština zajedno ljetovali na Brijunima premda su na izborima bili ogorčeni protivnici. Sander je realno uništio snagu HSP-a i Anto Đapić je i danas uvjeren da ga Sanader nije propustio u Vladu ne zato što je to Unija tražila, već zato što bi HSP problematizirao niz poteza kojima je SDSS pljeskao! Uništio je i desne političke snage u Slavoniji, njegov obračun s Glavaševim HDSSB-om nastavak je sustavnog uništavanja hrvatske političke desnice. Nakon što je neutralizirao sve osim nešto iznimaka na desnom krilu HDZ-a, nakon što je izbacio iz stranke desnicu od Pašalića do Krpine, Sanader je zaustavio HSP i navalio na HDSSB čim se stranka pojavila.

Hrvatska za šest godina njegove vlasti nije dobila ni jedan desni medij, ni jedne desne novine, čak ni jednu TV emisiju koja bi afirmirala konzervativni politički svjetonazor. Pljeskao je odlasku Slobodne Dalmacije u ruke lijevog medijskog koncerna premda je hrvatsko iseljeništvo davalo zdraviju ponudu! Ne može se zaboraviti da je njegova vlada našla novca za pomoć Feralu! I sve je to radio sa zastavom HDZ-a u ruci i baš to je bit prijevare i podvale! Tom poslu i toj podvali mediji su, kao i kompletna ljevica, frenetično pljeskali! Hadezeovci su šutjeli starom iritantnom hrvatskom šutnjom!

Ta opsesivna potreba da likvidira desnu političku scenu ostaje okosnica njegova unutarnjeg političkog rada i stoga je očekivati da se vraća da posao završi. Sanader nikada javno nije htio napasti ni Primorčevu ni Vidoševićevu kandidaturu za predsjednika države premda je to od njega iz Hebrangova kruga traženo, da se raščisti zbunjenost u HDZ-ovim redovima. Koliko je mogao, napravio je da originalni kandidat konzervativne opcije ne pobijedi! Pustio je da zagrebački HDZ bez borbe predaje Bandiću vlast u glavnom gradu Hrvatske jer se desnom populizmu mogao suprotstaviti samo kandidatom jasne konzervativne profilacije! Kad god bi ta opcija bila jedina, Sanader bi se radije predavao bez borbe!

Sada kada HDZ pokazuje sklonost trajnoj suradnji s HSS-om, kada se otvara mogućnost suradnje s HSP-om, sada kada se slaže desni politički centar, sada se pojavljuje Sanader koji će zamutiti vodu i cijeli posao ujedinjavanja konzervativnih snaga pokušati dovesti u pitanje. Sruši li Sanader Vladu, to neće samo zauzdati ulazak u Uniju, to će objektivno biti i kraj borbe protiv korupcije. No, ako je čime dignuo tlak naciji, to je svakako bio trenutak kada je na povjerenstvu za Inu onako hladno blefirao rekavši da je otišao zato što nije htio trgovati teritorijem! Ljudi koji su se aktivno bavili hrvatsko-slovenskim odnosima tvrde da je bio posve nezainteresiran za tu priču, a mi ostali se možemo sjetiti kako je mirno prešao preko ZERP-a! Pamti li tko kakvu Sanaderovu akciju oko povratka otetih vukovarskih ada? Neku nervozu što je Sveta Gera i dalje okupirana? Ne, jer to nije bio njegov svijet...

 

Tihomir Dujmović / VLM