Prof. dr. Juraj Kolarić, komentirajući  u Studiju 4 HRT-a susret pape Franje i patrijarha Kirila kroz prizmu politike Vatikana prema Hrvatima zbog odgode proglašenja Stepinca svecem i uvjetovanja dogovorom zajedničke komisije sa srpskom pravoslavnom crkvom, rekao je kako ne postoji sličan slučaj u povijesti katoličke crkve.

-Da jedna crkva koja nije u jedistvu s katoličkom crkvom, mi je nazivamo da je ili šizmatička - da ne priznaje Papu, ili heretička - da u naučavanju ima nešto što se razlikuje od katoličke crkve, uvjetuje tko će biti svetac i proglašen svetim u katoličkoj crkvi. To nema nigdje. Ovdje je napravljen jedan presedan koji je u Hrvatskoj vrlo negativno primljen. Vjerujem da je tu napravljena jedna mala disonancija. Mislim da se tu nije smjelo dogoditi da se raspravlja o toj temi, to je interno katoličko crkvena tema - kazao je Kolarić, dodajući kako smatra da je Papa loše informiran o kardinalu Stepincu.

Zanimljivo je također kako se u djelu svjetskih medija pojavila informacija da je ključnu ulogu u pripremi susreta pape Franje i patrijarha Kirila imala ruska diplomacija i Vladimir Putin osobno.

 

M.M.