U nedjelju 17. srpnja, banjolučki biskup Franjo Komarica slavio je euharistiju s vjernicima u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na otoku Braču gdje se nalazio u dvodnevnom pohodu toj župi uz proslavu Gospe Karmelske, tamošnje zavjetne svetkovine.

"Hvala vam od srca što sam mogao biti s vama. S radošću mislim na vašu dobrotu", rekao je biskup Komarica okupljenim vjernicima na kraju dvodnevnoga boravka, posebno pozdravivši goste koji se odmaraju u tomu bračkom mjestu.

Obećao je nastaviti povezanost i suradnju s tom župom, kako je rekao, "preko najdičnijega sina, a našega mučenika don Jurja Gospodnetića".

Najavio je ujedno da će u Bosanskom Grahovu 8. kolovoza biti obilježena godišnjica mučeničke smrti svećenika Jurja koji je 27. srpnja 1941. okrutno mučen i ubijen. "Preporučujem vam da često molite za uspješan proces njegove beatifikacije. Govorite jedni drugima: Imamo budućega blaženika. Molit ću za vas dragi vjernici, ali preporučujem se i u vaše molitve", poručio je na kraju misnoga slavlja banjolučki biskup.

Svećenik Juraj Gospodnetić rođen je 9. siječnja 1910. u Postirima gdje je i kršten u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Nakon završetka teološkoga studija u Splitu i Zagrebu, za đakona je zaređen 10. travnja 1938. godine, a za svećenika 26. lipnja u Zagrebu. Kao svećenik inkardiniran u Banjalučku biskupiju imenovan je župnikom u Bosanskom Grahovu 1939. godine. Mučen je i ubijen za četničko-partizanskoga ustanka zajedno s ostalim hodočasnicima. Sveta Stolica je 21. prosinca 2014. godine izdala odobrenje o početku službenoga procesa za svećenika Jurja i još trojicu mučenika s područja Banjolučke biskupije.

 

M.M.