Praizvedbom operne predstave Rigoletto na splitskom je Peristilu u nedjelju 14. srpnja otvoreno 65. Splitsko ljeto.

Festival koji se odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split pod visokim je pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pod pokroviteljstvom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije otvorio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je podsjetio kako su utemeljitelji Splitskog ljeta, koji su počeli tu sjajnu avanturu kazališta pod otvorenim nebom, „nisu mogli ni sanjati fda ćemo mi danas kao izazov i prijetnje imati pohlepu, otimanje i zgrtanje, skrivene pod sofisticiranim izrazima poput koncesije, plodouživanja, a sve radi metra više za štekat u ulici, pijaceti ili trgu“ Istaknuvši „ na nama je sačuvati Grad, na nama je to činiti plemenitošću umjetnosti, poniznošću prema iskustvu povijesti, osjetljivošću i sluašanjem preostalih stanovnika srca grada, ali prije svega odlučnošću“ – poručio je gradonačelnik. „Uvažene dame i gospodo, drage moje Splićanke i Splićani, poštovani umjetnici, koji ste napunili naš grad kreativnošću i ljepotom..., uz zahvalu u ime svih nas, pun ponosa i vjere, proglašavam 65. Splitsko ljeto otvorenim“, poručio je Andro krstulović Opra s Perstila.

Neposredno nakon tog čina svečanog otvorenja koji je započeo u 21 sat, kojeg su vodili glumci Pere Eranović i Bruna Bebić i podizanja festivalskog stijega kojeg su podignuli Srđan Barbarić i Ana Marović, ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split praizveo je operu Giuseppea Verdija Rigoletto, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića a u režiji Dražena Siriščevića. U naslovnoj ulozi Rogoletta nastupio je talijanski bariton Elia Fabbian, ulogu Gilde tumači rumunjsko-švicarska sopranistica Elena Moșuc, Vojvoda od Mantove je bosanskohercegovački tenor Amir Saračević, Sparafucile nacionalni prvak Opere HNK Split bas Ivica Čikeš, a Maddalena prvakinja splitske Opere mezzosopranistica Terezija Kusanović. U ostalim ulogama pojavljuju se Bjanka Ivas, Ivan Šarić, Marko Lasić, Špiro Boban, Vinko Maroević, Mate Akrap, Ivona Bosančić Lasić, Vlatko Belas i Tea Požgaj. U autorskom su timu predstave pored redatelja Siriščevića i scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, koreograf Igor Kirov, zborovođa Frane Kuss, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, suradnica redatelja Jelena Bosančić te asistent dirigenta Jure Bučević.

Rigoletto, remek-djeloGiuseppea Verdija, jedna od najpopularnijih i najradije slušanih opera u povijesti, prvi dio Verdijeve „latinske“ ili „romantične“ trilogije po prvi put je u dugoj tradiciji tog najvećeg opernog festivala bio izveden na Peristilu, amblematskoj pozornici Splitskog ljeta.

Redatelj Dražen Siriščević, koji je kao operni redatelj debitirao upravo na Splitskom ljetu na Peristilu izuzetno uspjelim postavljanjem Verdijeve Aide prije pet godina, o svom viđenju Rigoletta kaže: „Giuseppe Verdi nije se osobito trudio priču o ljudskim sudbinama iz 16. stoljeća vjerno predstaviti u rekonstrukciji glazbenoga izraza visoke renesanse. Naprotiv, slobodno se služio svim dostupnim glazbenim alatima svoga vremena. Suvremenim glazbenim jezikom 19. stoljeća, oslikao je trista godina staru priču koju je i sam bio doživio kao suvremenu, odnosno, svevremensku. Danas u 21. stoljeću, upravo na tragu tog Verdijevog pristupa i naš će biti: na sva pitanja i izazove njegovog glazbenog kazališta odgovoriti iz perspektive vremena u kojemu živimo. Vrijeme radnje je srpanj 2019., a mjesto radnje Peristil. Predstava danas pokušava odgovoriti na pitanja koja stoljećima muče naraštaje. Koliko vrijedi ljudska žrtva? Vrijedi li, naime, žrtvovati se, odreći se svoga života i predati ga za život drugog? Upravo to čini Gilda u trećem činu opere. To je njezin odgovor svijetu s kojim se sudara, izgrađenome na lažima, prevarama, obmana, nevjerama, bludu, razvratu, obijesti, lakrdiji..  Njezin otac, Rigoletto mrzi taj svijet. Da bi opstao ruga mu se, osvećuje, ponižava ga, ubija riječima sve koji ga okružuju. Sudbinski, na kraju će njegova slijepa i neizmjerna mržnja, zlo kojemu se u cijelosti bio prepustio, uništiti jedinu ljubav koju je bio nosio duboko u sebi – Gildu. Ona sama nije znala promijeniti svijet u koji je bačena. Ali ta izdana, krhka i slomljena djevojka, snažne i čvrste duše, svojom nesebičnom žrtvom znala je osvijestiti nas, uzdrmati, pokrenuti. Govori nam: promijenite se, ne odustajte i nikada se nemojte predati. Niti ona se nije predala, nije pobjegla, dala je ono najvrijednije što ima: sebe za nas. Danas taj čin može izazvati nevjericu ili podsmjeh, ali nadamo se i potaknuti, pozvati sve nas da stvaramo bolje sutra, bolji svijet za sebe i Gildu.

Ova predstava to želi. Pokazati nam zorno gdje smo i kamo bismo trebali ići da njezina žrtva ne bi bila uzaludna. Mržnja stvara samo mržnju. Osveta još jednu osvetu. Što u nama može izazvati nesebična ljubav koju nam nudi Gilda? Kada budete gledali i slušali Rigoletta birajte: prokletstvo ili ljubav!“

Prije samog otvorenja u sklopu festivala dogodila su se dva likovna umjetnička događaja. U atriju Galerije umjetnina slikar Matko Trebotić u 19:30 predstavio je umjetničku instalaciju Crvena vertikala (život – smrt – uskrsnuće) a u Galeriji HAZU u Palači Milesi u 20 sati je bila otvorena izložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka nazvana Autoportret naslikan od drugog.

U tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza ovogodišnje, 65. po redu Splitsko ljeto ponudit će nam ukupno 37 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, izložbi, filmskih projekcija te jednu književnu promociju u ukupno 48 izvedbi.

Dragica Zeljko Selak