Višestruko nagrađivana predstava Hinkemann Ernsta Tollera u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice gostovat će na 65. Splitskom ljetu 19. srpnja izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split koja započinje u 21 sat. Predstava koja kroz dramu o životu ratnog vojnog invalida prelama cijelu situaciju u društvu premijerno je izvedena 2015. Ovjenčana s čak 13 nagrada, među kojima su i Nagrada hrvatskog glumišta 2016. i Nagrada za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri.

Drama Ernsta Tollera, važnog predstavnika njemačkog ekspresionizma, bavi se sudbinom Eugena Hinkemanna koji se vraća iz Prvog svjetskog rata kao invalid bez genitalija. Njegovi pokušaji integracije u društvo, traženja posla i održavanja normalnog bračnog života glavni su pokretači radnje. U ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je, kao i tolikima drugima, odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije (svejedno jesu li u pitanju obitelj, tobožnji prijatelji ili stranački drugovi), a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale. Tragična Tollerova tročinka iz 1923. postavlja iste upite koji su i danas aktualni. Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat pored kojeg u predstavi igraju : Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

U kritikama se ističe kako predstava „bespoštedno rastvara i »naživo operira« unutarnja razaranja Hinkemanna, pri tom ni prema sebi ni prema likovima ne pokazujući milosti“ te kako je „izvedba velike glumačke i autorske energije, koja na primjeru tragedije društva i pojedinca nakon jednog svjetskog rata želi govoriti o ovom vremenu, koje se nalazi pred opasnošću nove katastrofe“.

 

D.Z.S.

Foto: Arhiva HNK-a