Najboljom humorističnom pričom na južnočakavskom dijalektu proglašena je priča Višćica autora Nikše Krpetića iz Splita, najboljom humorističnom pričom na sjevernočakavskom dijalektu proglašena je priča Kako se penzionerka luštra za poć spat autorice Nadije Rubeša iz Mošćeničke Drage, dok je najboljom humorističnom pričom u kategoriji „dječja humoristična priča na čakavštini“ proglašena priča Misto di ćešparkirat koju je napisao Karlo Mijaković, učenik Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica: Mirela Carev).

Uz tri nagrađene priče, Povjerenstvo je odabralo i ostale priče koje će biti objavljene u zborniku, a neke od njih će biti predstavljene i u emisiji Kad se smijah tad i bijah na Radio Splitu. Iako su neke od priča koje su autori poslali na ovaj natječaj već objavljene, ipak smo ih odlučili objaviti u zborniku u cjelini pod zajedničkim naslovom Jema tega još. U istoj cjelini odlučili smo objaviti i neke od humorističnih priča na čakavštini koje su izvedene na Večerima kaštelanski’ glendi i batudi ili su pristigle naLiterarno-likovno-filmski natječaj Kaštelanske štorije, a do sada nisu nigdje objavljene i tiskane.

Gradska knjižnica Kaštela jeNatječaj za najbolju humorističnu priču napisanu na čakavštiniraspisala s ciljem očuvanja čakavštine kao nematerijalne kulturne baštine i hrvatskoga kulturnoga identiteta te s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na čakavštini.

Ipak, možda je najbitnije za napomenuti kako je najvažniji cilj ovog natječaja bio iz zaborava izvući šaljive zgode iz prošlosti i pritom se nasmijati, a što već sedam godina radimo i u sklopu Večeri kaštelanski’ glendi i batudi koja svake godine u Gospojsku štradu u Kaštel Sućurcu privuče zavidan broj posjetitelja željnih smijeha i humorističnih istinitih događaja iz dalje i bliže prošlosti i iz života „naši’ stari’“.

Smijeh nas spaja i oslobađa i upravo smo iz tog razloga odlučili raspisatiNatječaj za najbolju humorističnu priču na čakavštinii tiskati zbornik šaljivih priča na čakavštini Pinka smija.

Autorica likovnog rada koji resi naslovnicu zbornika Pinka smija je Jadranka Maleš, urednici su Renata Dobrić i Mario Blagaić, a zbornik je tiskan na 175 stranica “čistega smija”.

Velika nam je želja ovaj natječaj učiniti tradicionalnim te ovom prilikom upućujemo čestitke autorima nagrađenih priča, kao i svim autorima čije su priče odabrane za tiskanje u zborniku, a upućujemo i veliko HVALA svim autorima koji su poslali svoje priče na natječaj, dok sve one koji to još nisu učinili pozivamo da se prisjete šaljivih zgoda iz života svojih baka i djedova, majki i očeva, i smiješnih situacija iz svog života, te da ih, napisane na čakavštini, pošalju na adresu elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. jer će natječaj biti raspisan i u 2021. godini.

Zbog trenutne situacije predstavljanje autora i priča koje su uvrštene u zbornik Pinka smija moramo odgoditi, a primjerak zbornika ćemo autorima poslati poštom na kućnu adresu.

Predstavljanje zbornika i predstavljanje autora nagrađenih priča uz čitanje nagrađenih priča i ulomaka iz ostalih priča tiskanih u zborniku organizirat ćemo online na YouTube kanalu i na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Kaštela www.gkk.hr, a poveznicu na kojoj ćete moći pogledati virtualno predstavljanje ćemo uskoro objaviti.

 

M.M.