Akademska slikarica Miranda Rako Kuzmanić suvremena je hrvatska likovna umjetnica,diplomirala je na slplitskoj ALU,izlagala je na nizu samostalnih i zajedničkih izložbi.

Gđo Rako Kuzmanić,odnedavno izlažete u dubrovačkoj Sponzi ,na zajedničkoj izložbi s Ivanom Jovanović Trostmann

- 12.10.2021. godine otvorena je naša zajednička izložba u dubrovačkoj Sponzi kao dar od srca ljudima u ovim zahtjevnim vremenima. Izložbu smo i nazvale Dar zbog zahvalnosti prema svim malim i velikim darovima života koji su nam dani da ih putem umjetnosti širimo dalje. Ivana i ja imamo ljubav prema ljepoti i skladu, duhovnoj komponenti svega što nas okružuje, prema svjetlu i bojama Mediterana…Surađivale smo i imale zajedničke izložbe u Gradu i u inozemstvu.

Mediteran je u središtu Vašeg likovnog interesa.

-Boje, zvuci, ritam života, tradicija i kultura Mediterana su nepresušni izvor stvaranja, poticaj za uranjanje u sklad i ljepotu mora, otoka, maslinika, kamenih kućica, koje unose mir i spokoj, ali i nesputanu slobodu i umjetničku igru.

Mediteran nas izvlači iz naše nutrine vani, da istražujemo, stvaramo pod nebom, oslobođeni zidova ateliera, zagledani u more, puninu svjetla i boja.

Ističe se Vaš suptilni kolor,fino odmjeren.

-Moj kolorit vibrira s mojim srcem i emocijama u vrijeme stvaranja. Igra boja, oblika, svjetla izranja iz moje duboke potrebe za slikanjem i davanjem vedrih, vibrantnih tonova bogate kolorističke palete. Neke slike su nježne, nenametljive, a druge energične i koloristički jake, kao što su i mijene životnih proživljavanja svijeta oko nas.

Volite motive cvijeća.

-Između mnoštva motiva volim i motive cvijeća. Savršene kreacije i beskonačne varijante cvijeća omogućavaju slobodu likovnog izraza i podsjećaju na idealna prirodna prostranstva u kojima se dodiruju Duh i materija.

Vaše slike čuvaju sjećanja na sačuvanu arhitekturu gradova na obali.

-Stari, povijesno slojeviti i skladni dalmatinski gradovi postaju s vremenom dio načina razmišljanja i poimanja mjere i sklada urbanih struktura, koje se gubi u suvremenim megalomanskim porivima. Iz tog razloga, motivi mojih bijelih, kamenih gradića, luka, ribarskih kuća i ljetnikovaca podsjećaju na bogatu tradiciju koju trebamo sačuvati.

Vi ste iz Splita,živite u Dubrovniku.

-Rođena sam u Splitu, gdje sam provela mladost i sve ono što ona nosi: studij, izložbe, putovanja…

U Dubrovnik dolazim u vrijeme rata, osnivam obitelj, zapošljavam se u školi i nastavljam sa stvaranjem, izložbama… Upoznavam mnogo dragih ljudi, među kojima je i divna Ivana Jovanović Trostmann, prijateljica slikarica i stalna motivatorica umjetničkih zbivanja i povezivanja umjetnika.

 Što je još novo u atelijeru?

-Pripremam novi ciklus portreta, ali sve u svoje vrijeme, korak po korak.

Planovi,izložbe,monografije..?

Za sada ima nekoliko planova grupnih izložbi, a nadam se i nastavku suradnje s Ivanom J. Trostmann, koju volim i cijenim.                               

 

Miroslav Pelikan