Suvremeni hrvatski likovni umjetnik,slikar Ante Bakter iz Zagreba,autor opsežnog i složenog opusa ,posvetio je znatan prostor jednoj mu omiljenoj temi,a to je regata,uznemirena i napeta jedra povijaju se pod snažnim vjerom,usmjerivana kormilom koga drži čvrsta i nepopustljiva ruka,polegnuti trupovi brodica u regati,tko će prije,tko će prije,razvijte još jedara,jurnite,sjecite valove,drugima ostavljajte duboki trag brazde,neka oni jedre iza prvoga.

Činjenicaje da su mnogi kontinentalci opčinjeni morem,pa i autor ovih redaka, i u moru vide vidljivo i nevidljivo. Ante Bakter jedan je od odanijih obožavatelja mora i brodova,posebice utrka brodova,regata i regatavanja.

Svi mislimo da znamo koliko treba znanja i vještine upravljati lijepim i vitkim brodom,visokih uspravnih jarbola i raširenog jedrilja,no treba više od toga,kako ukrotiti brod i pretvoriti ga zajedno s posadom u pobjednika.

Bakter slika brod i neobična vijoreća jedra,koja kao da se žele otrgunuti od jarbola i trupa,odvojiti,osloboditi i odletjeti,nošena snažnim vjetro,daleko u nebo.

No,njegovi brodovi,unatoč svega,uvijek plove,ništa ih ne može zaustaviti,više ili manje nagnuti na stranu sijeku more,ostavljajući brazde,brazde kao znak postojanja i broda i posade,usprkos volji i nevolji mora,buri i vjetru.

Istodobno na mnogima od tih regatnih slika Bakter slika,portretira pojedine gradove na obali,od Splita,Dubrovnika,Raba,Zadra,istarskih gradova,gradova na rubovima otoka,donoseći njihovu vizuru odmjereno na platnu jer mi još uvijek pratimo napor i muku brodice pritisnutu vjetrom.

Dok Bakter uspješno i s mnogo volje i umijeća slika te kratkotrajne trenutku energičnog

zaranjanja broda između dva vala,u trci,istovremeno progovara i o sjećanjima na povijesno velike protoke vremena koji se zrcale na licima obalnih gradova.

Vrlo lijepo iskazana prezentnost dvojnosti trenutka i vječnosti.

Ciklus regata Ante Baktera živopisan je niz trenutaka plovidbe iskazan u žestokim kolorističkim gestama u nizu ulja na platnu,različitih formata,od malih i srednjih do vrlo velikih,svi jednako strastveni.

 

Miroslav Pelikan